Život

Jutros smo spavali jedan sat duže: Šta se desilo sa najavljenim ukidanjem pomeranja kazaljki na časovniku

Komentari

Autor: Euronews/DW

30/10/2022

-

09:14

Jutros smo spavali jedan sat duže: Šta se desilo sa najavljenim ukidanjem pomeranja kazaljki na časovniku
Zimsko računanje vremena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Letnje računanje vremena završilo se noćas u tri sata, kada smo kazaljke pomerili za jedan sat unazad. Prelazak na zimsko računanje vremena doneo je jedan sat dužeg spavanja, a sve na osnovu Zakona o računanju vremena, za koji je nadležna  Direkcija za mere i dragocene metale.

Pre četiri godine, EU je bila veoma blizu odluke da ukine letnje računanje vremena i zemljama članicama je dat rok do aprila 2020. godine da se o tome izjasne. Ispostavilo se da je epidemija koronavirusa bila mnogo važnija tema marta te godine, pa je to pitanje skrajnuto i saglasnost do danas o tome nije postignuta, pa su Evropa, ali i Srbija nastavile dva puta godišnje da pomeraju kazaljke.

profimedia

 

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983, u skladu s odlukom EU, pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije.

Letnje računanje vremena gde se satovi pomeraju jedan sat unapred u rano proleće i jedan sat unazad u jesen, prvi put je uvedeno u Evropi 1916. godine kada je Nemačka, tada još u ratu, pokušavala da smanji potrošnju uglja tako da je mogao da se koristi za svoje fabrike oružja.

Većina susednih zemalja, kao i Velika Britanija, SAD i Australija, sledile su ih.

Praksa je uglavnom napuštena u Evropi nakon Drugog svetskog rata, ali je ponovo uvedena 1970-ih zbog naftnog šoka, u ponovnom pokušaju da se smanji potreba za veštačkim svetlom, a time i korišćenjem energije.

Pomeranje sata utiče na bioritam, a zbog letnjeg računanja vremena gubimo sat vremena sna, dok tokom zimskog računanja vremena imamo sat vremena više sna. Lekari neretko savetuju da se oni koji očekuju tegobe pripreme na vreme.

Kakve bi bile promene bez pomeranja kazaljki?

Kada bi sve zemlje iz te vremenske evrozone trajno prešle na primer na letnje računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prepodneva, a na severozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vreme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3.15, a u Berlinu u 3.44.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i severu kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije, jer bi na primer Francuska i Nemačka spadale u dve različite vremenske zone.

EK predložila, ali EU još nije ukinula letnje računanje vremena

Građani EU su 2018. glasali za ukidanje smene letnjeg i zimskog vremena, odnosno pomeranja kazaljki na satu, ali se od tada ništa nije dogodilo, pa su ove nedelje, 30. oktobra, časovnici opet pomereni za jedan sat unazad.

U daleko najuspešnijoj onlajn anketi Evropske komisije, više od 80 odsto od 4,6 miliona učesnika ankete bilo je - za. Uglavnom su to bili Nemci, plus nekoliko glasova iz Austrije i Luksemburga, a predlog je podržao i Evropski parlament.

Ono što još nedostaje jeste odobrenje 27 članica EU, ali, svih ovih godina, one, kako navodi DW, jednostavno nisu uradile ništa.

profimedia

 

"Poslednja rasprava održana je 2019.", kaže portparol EK Adalbert Janz, ali on smatra da niko u evropskim prestonicama ne želi da se bavi neprijatnom temom.

U Berlinu nezvanično kažu da EU trenutno ima drugih briga, s obzirom na pandemiju korone, rat u Ukrajini i energetsku krizu.

Stvar je daleko komplikovanija nego što se očekivalo jer svaka zemlja EU mora sama da odluči da li njeni građani treba da žive stalno po letnjem ili po zimskom računanju vremena i tu počinju problemi.

Neka od najvažnijih pitanja su da li će opstatii velika vremenska zona sa 16 zemalja, ili će malogranični putnici na granici morati da menjaju sat dva puta dnevno, šta je s vozom i aerodromima, kao i da li će zimi u Španiji uskoro biti svetlo u 10 sati, dok će u Poljskoj biti mrak u 14:30.

EK nije obezbedila sveobuhvatnu procenu posledica okončanja pomeranja sata, što vlasti u Briselu vide sasvim drugačije.

Ipak, Erik Mamer, jedan od portparola predsednice EK Ursule fon der Lajen, prima to sa humorom, pa kaže da je srećan što je za vikend spavao sat duže.

 

 

Komentari (0)

Magazin