Život

Bura zbog izjave ambasadora Mundijala da je homoseksualnost "bolest uma": Osude iz Nemačke i kapiteni u duginim bojama

Komentari

Autor: Euronews

08/11/2022

-

22:38

Bura zbog izjave ambasadora Mundijala da je homoseksualnost "bolest uma": Osude iz Nemačke i kapiteni u duginim bojama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada osudila je komentare ambasadora Katara na Svetskom prvenstvu koji je opisao homoseksualnost kao "oštećenje uma" u intervjuu za nemačku televiziju. Kalid Salman, bivši katarski internacionalni fudbaler i jedan od nekoliko zvaničnih predstavnika predstojećeg turnira, rekao je da će homoseksualci koji dolaze u zemlju morati da "prihvate naša pravila". 

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova, Nensi Fezer, takođe zadužena i za sport, nazvala je tu izjavu "užasnom". U intervjuu za ZDF, snimljenom u Dohi za dokumentarni film Salman se osvrnuo na pitanje homoseksualizma, koji je nezakonit u toj konzervativnoj muslimanskoj zemlji.

"Tokom Svetskog prvenstva mnogo sveta će doći ovde u zemlju. Hajde da pričamo o homoseksualcima," rekao je ambasador Svetskog prvenstva na engleskom a njegova izjava je sinhronizovana na nemački.

„Najvažnije je da će svi prihvatiti da dođu ovde. Ali oni će morati da prihvate naša pravila. Homoseksualnost je haram, a to na arapskom znači - zabranjen", dodao je..

profimedia

 

 

Na pitanje zašto je to haram, Salman je rekao: „Nisam strog musliman, ali zašto je to haram? Zato što je to oštećenje u umu", rekao je ambasador, koji je zadužen za promociju Svetskog prvenstva, i dodao da će veliki problem biti da deca vide homoseksualizam.

Predstavnik za medije organizacionog komiteta Svetskog prvenstva je nakon komentara Halida Salmana, prekinuo intervju, preneo je ZDF. Odlomak je prikazan u informativnom programu kanala Hojte Jurnal. Kompletan intervju trebalo je da bude prikazan kasnije u utorak.  Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer, koja je prošle nedelje posetila Katar, rekla je na konferenciji za novinare u Berlinu da je nemačka vlada vodila razgovore sa Katarom kako bi obezbedila bezbednost nemačkih navijača tokom Svetskog prvenstva.

„S jedne strane, radi se o ljudima koji vole druge osobe istog pola i žele to da pokažu. Ali radi se i o zaštiti od rasističkih napada. Takođe se radi o sprečavanju antisemitizma. Zato mi je ova garancija bezbednosti bila toliko važna jer su mi je dali premijer i ministar unutrašnjih poslova. Ali što se tiče homoseksualizma, nemam nikave dokaze da će se to pomeniti", rekla je ona.  

Euronews je kontaktirao organizacioni komitet Katara 2022 i vladu Katara za komentar. Katar odbacuje zabrinutost za ljudska prava uoči Svetskog prvenstva 2022. kao „klevetu“; FIFA apeluje na timove Svetskog prvenstva da se fokusiraju na fudbal, a ne na politiku koju vodi Katar.

Sep Blater, bivši predsednik FIFA rekao je za švajcarski list Tages Anzeiger  povodom izbora Katara za domaćina Svetskog šampionata 2022, a to je bilo 2010.godine, da je odluka bila „greška“ dodajući da je „izbor bio loš". 

Ovaj 86-godišnjak je rekao da je FIFA izmenila kriterijume koje je koristila za izbor zemalja domaćina 2012. godine, u svetlu zabrinutosti zbog uslova rada na gradilištima vezanim za turnire u Kataru.  "Od tada se uzimaju u obzir društveni aspekti i ljudska prava," rekao je.

Kapitenske trake "duginih boja"

Odluka da se turnir održi u maloj zalivskoj državi bila je pod intenzivnim pritiskom poslednjih godina zbog optužbi za korupciju i stanja ljudskih prava u njoj, uključujući tretman stranih radnika i restriktivne socijalne zakone. Blater, koji je vodio FIFA 17 godina, takođe je tokom svog mandata bio upleten u optužbe za korupciju. Švajcarski sud ga je u junu oslobodio prevare. Tužioci su uložili žalbu na presudu.

 Nekoliko desetina ljudi protestovalo je u utorak ispred Muzeja FIFA u Cirihu braneći prava LGBT+ zajednice uoči Svetskog prvenstva. Organizatori iz grupe All Out rekli su da demonstracije imaju za cilj da „uvere da FIFA i Katar znaju da svet gleda i da građani širom sveta očekuju akciju“. 

profimedia

 

 

All Out želi da FIFA izvrši pritisak na Katar da dekriminalizuje istopolne odnose i zaštiti LGBT+ zajednicu, i tvrde da se FIFA nije javno obavezala na konkretne korake koji bi osigurali bezbednost LGBT+ fudbalskih navijača, gej igrača ili lokalne LGBT+ zajednice.

 "FIFA je uverena da će biti preduzete sve neophodne mere kako bi navijači i saveznici LGBTIK+ uživali u turniru u prijatnom i bezbednom okruženju, baš kao i svi ostali", odgovorio je portparol FIFA e-porukom

Portparol je dodao da je stav FIFA da je diskriminacija bilo koje vrste na osnovu seksualne orijentacije strogo zabranjena. U Kataru se očekuje do 1,2 miliona međunarodnih posetilaca na turniru, koji počinje 20. novembra. Zabrinutost zbog prava navijača koji putuju na događaj, posebno LGBT+ osoba i žena, izražena je već duže vreme.

Organizatori su više puta govorili da će svi biti dobrodošli u Katar, prvu bliskoistočnu zemlju koja je domaćin Svetskog prvenstva. Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al-Tani dao je uveravanja 21. septembra da će svi navijači biti dobrodošli "bez diskriminacije" tokom turnira u njegovoj zemlji, u očiglednom pokušaju da u to uveri LGBT+ posetioce.

Prošlog meseca emir je kritike zbog domaćinstva Svetskog prvenstva u njegovoj zemlji opisao kao "klevetu", rekavši da je Katar bio "meta kampanje bez presedana koju nije pretrpela nijedna druga zemlja domaćin" 

Neki fudbaleri su izrazili zabrinutost zbog prava navijača koji putuju na događaj. Nekoliko kapitena evropskih timova, uključujući one iz Engleske, Francuske i Nemačke , kažu da će nositi dugine boje na kapitenskim trakama oko ruke, sa porukom "Jedna ljubav" kao deo kampanje protiv diskriminacije.

Prošle nedelje najviši zvaničnici FIFA-e pozvali su 32 tima koji se pripremaju za "najpolitizovanije" Svetsko prvenstvo u modernoj eri da se fokusiraju na utakmicu u Kataru i izbegavaju davanje lekcija o moralu.

Nensi Fezer, nemačka ministarka unutrašnjih poslova, kaže da planira da ode na prvu utakmicu Nemačke protiv Japana na Svetskom prvenstvu.  Prošlog meseca, nemačkog ambasadora u Kataru pozvala je tamošnja vlada, verovatno iz razloga što je ministarka Fezer kritikovala zemlju zbog stanja ljudskih prava.

Komentari (0)

Magazin