Fokus

Katarska policija prekinula protest britanskog LGBT aktiviste u Dohi

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2022

-

21:41

Katarska policija prekinula protest britanskog LGBT aktiviste u Dohi
Piter Tačer - Copyright EPA-EFE/TIM IRELAND

veličina teksta

Aa Aa

Katarska policija zaustavila je samostalni protest britanskog LGBT aktiviste Pitera Tačela ispred zgrade nacionalnog muzeja u Dohi u kojoj će sledećeg meseca biti održano Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Tačel je u Dohi stajao više od sat vremena noseći majicu sa natpisom "Katar anti gej" i držeći plakat na kojem je pisalo „Katar hapsi i podvrgava LGBT osobe transformaciji", prenosi Rojters.

Na lice mesta su stigla dva uniformisana policajca i tri službena lica u civilu, koji su presavili Tačelov plakat i fotografisali mu pasoš i druge papire, nakon čega su se rukovali s njim.

Kancelarija za komunikacije katarske vlade saopštila je da muškarac nije ni uhapšen ni priveden i da mu je jednostavno rečeno "srdačno i profesionalno" da prestane sa protestom.

„Glasine na društvenim mrežama da je predstavnik Fondacije Piter Tačel uhapšen u Kataru potpuno su lažne i bez osnova", navodi se u saopštenju.

I sam Tačel je u objavi na Tviteru napisao da je pušten nakon što je održao prvi LGBT+ protest u homofobičnom Zalivu.

On je organizovao sličan protest uoči Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. u Rusiji.

Rojters navodi da je homoseksualizam nezakonit u konzervativnoj muslimanskoj zemlji, a neke fudbalske zvezde izrazile su zabrinutost zbog prava navijača koji putuju na taj događaj, posebno pripadnika LGBT organiazcija, za koje grupe za ljudska prava kažu da ih katarski zakoni diskriminišu.

Organizatori Svetskog prvenstva u Kataru, prvog u jednoj bliskoistočnoj zemlji, koje počinje 20. novembra, poručuju da su svi dobrodošli, bez obzira na seksualnu orijentaciju ili poreklo, a istovremeno upozoravaju na javno iskazivanje naklonosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet