Život

Tri kineska astronauta sletela su u pustinju Gobi

Komentari

Autor: Tanjug

04/12/2022

-

10:51

Tri kineska astronauta sletela su u pustinju Gobi
Tri kineska astronauta sletela su u pustinju Gobi - Copyright Tanjug AP/Bei He/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Tri kineska astronauta sletela su danas u pustinju Gobi na severu Kine nakon šest meseci rada na završetku izgradnje stanice Tjangong, izvestila je državna televizija.

Medicinski radnici su astronaute izveli iz kapsule oko 40 minuta nakon sletanja, svi su bili nasmejani, i činilo se da su u dobrom stanju, preneo je AP.

"Veoma sam srećan što sam bio svedok završetka osnovne strukture kineske svemirske stanice nakon šest napornih i ispunjenih meseci u svemiru", rekao je jedan od astronauta, koji je prvi izašao iz kapsule.

Tanjug AP/Li Gang/Xinhua via AP

 

Trojica astronauta kineske misije Šendžou-15 izveli su u petak prvu rotaciju kineskih astronauta u orbiti sa trojicom astronauta misije Šendžou-14, saopštila je Kineska svemirska agencija. Posada Šendžou-15 ušla je u sredu u kinesku svemirsku stanicu i sastala se sa posadom Šendžou-14, koja je poslata na svemirsku stanicu u junu, preneo je Kineski međunarodni radio na srpskom.

Reč je o istorijskom okupljanju koje je povećalo broj ljudi u svemirskoj laboratoriji na šest, što je prvi put da se u laboratoriji nalazilo toliko ljudi. Kineska svemirska stanica ušla je u eru dugotrajnog boravka sa ljudskom posadom.

Komentari (0)

Magazin