Život

Rusija će po trojicu astronauta poslati kapsulu Sojuz, jer je sićušni meteorit oštetio originalnu kapsulu

Komentari

Autor: Euronews

12/01/2023

-

21:08

Rusija će po trojicu astronauta poslati kapsulu Sojuz, jer je sićušni meteorit oštetio originalnu kapsulu
Rusija će po trojicu astronauta poslati kapsulu Sojuz, jer je sićušni meteorit oštetio originalnu kapsulu - Copyright Tanjug/Sergei Korsakov, Roscosmos State Space Corporation via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je u sredu saopštila da će sledećeg meseca lansirati još jednu svemirsku letelicu Sojuz da dovede kući dva svoja kosmonauta i američkog astronauta sa Međunarodne svemirske stanice nakon što je njihova originalna kapsula udarila mikrometeoroid i počela da curi.

Sve je počelo kada je prošlog meseca primećeno curenje iz pukotine manje od jednog milimetra na  spoljašnjem sistemu za hlađenje kapsule Sojuz MS-22, jedne od dve povratne kapsule usidrene na Međunarodnoj svemirskoj stanici -ISS - koje su trebale da dovedu astronaute bezbedno kući.

"Analizom stanja letelice, termičkih proračuna i tehničke dokumentacije, zaključeno je da MS-22 mora da se spusti bez posade na brodu", rekao je Jurij Borisov, šef ruske svemirske agencije Roskosmos. 

Rusija je saopštila da će nova kapsula, Sojuz MS-23, biti poslata 20. februara sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu da zameni oštećeni Sojuz MS-22, koji će biti vraćen na Zemlju prazan.

Nova kapsula će takođe morati da leti na ISS u režimu autopilota. Prvobitni plan je bio da se MS-23 lansira u martu sa dva Rusa i jednim Amerikancem, zamenivši trojicu koji su već tamo, ali će nova posada morati da sačeka kasno leto ili jesen da poleti kad druga kapsula bude spremna.

Posada je "bezbedna na svemirskoj stanici", ocenila je NASA koja kaže da su ruski kosmonauti Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin i američki astronaut Francisko Rubio trebalo da završe svoju misiju u martu, ali da će je sada produžiti za još nekoliko meseci i vratiti se sa MS-23.

"Spremni su da prihvate svaku našu odluku jer imaju poverenja u ovaj program", rekao je menadžer ISS pri NASA, Džoel Montalbano, prenosi Euronews.

Dobiće puno sladoleda kao nagradu, duhovito je primetio menadžer ISS. Roskosmos je objavio da će razmotriti da li se svemirska letelica MS-22 može koristiti za spasavanje posade, s obzirom da temperature u kapsuli mogu dostići opasan nivo od 30 -40 stepeni Celzijusa. 

"U slučaju nužde, kada će posada biti suočena sa realnom opasnošću po život donećemo odluku šta je bolje - ostanak na stanici će biti veći rizik nego vraćanje sa Sojuzom pod pomenutim uslovima", kaže Sergej Krikalev, ruski šef svemirskih programa sa posadom. 

NASA je učestvovala u svim diskusijama i saglasila se sa planom.

„Trenutno je posada bezbedna na svemirskoj stanici. Nema trenutne potrebe da se posada odmah vrati kući. Ukupno ima sedam članova svemirske stanice, a posada se ne može osloniti na MS-22 ako upadne u složeniju situaciju poput požara ili dekompresije",  rekao je Džoel Montalbano.

Pored Prokopjeva, Petelina i Rubija, svemirska stanica je dom NASA astronauta Nikola Mana i Džoša Kasade, Ruskinje Ane Kikine i Japanca Koičija Vakate, koji su se prošlog oktobra stigli na kapsuli SpaceKs-a. 

NASA je saopštila da razmatra mogućnost dodavanja dodatne posade u kapsulu koji bi imali "čamac za spasavanje" za hitne slučajeve na stanici. 

"Spremni smo za ovu situaciju", kaže Montalbano.

Incident je poremetio ruske aktivnosti ISS-a, primoravajući njene kosmonaute da obustave svemirske šetnje dok su se zvaničnici fokusirali na kapsulu koja curi. I NASA i Roskosmos veruju da je curenje izazvalo mikrometeoroid, mala čestica svemirske stene koja je velikom brzinom udarila u kapsulu.

"Svemir nije bezbedno mesto, niti bezbedno okruženje. Imamo meteorite, imamo vakuum i imamo visoku temperaturu i komplikovan hardver koji može da pokvari. Sada se suočavamo sa jednim od takvih scenarija, ali smo spremni za nju", rekao je Krikalev.

Ovo pitanje dolazi tokom 11. meseca ruskog rata protiv Ukrajine, koji je izazvao najveću krizu u odnosima između Moskve i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Moskva je koristila svoj svemirski program od februarske invazije da pokaže podršku svojim trupama. Raketa Sojuz lansirana u martu 2022. godine bila je ukrašena velikim slovom "Z", poznatim kao glavni simbol agresije Rusije na njenog suseda.

Početkom jula 2022. kosmonauti Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov podelili su svoje fotografije na ISS-u držeći zastave samozvanih "narodnih republika" Donjecki Lugansk, dve teritorije u ukrajinskom Donbasu koje je Rusija jednostrano anektirala uprkos protestima međunarodne zajednice. 

21. decembra, Roskosmosov bivši direktor i bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Rogozin, teško je ranjen dok je slavio rođendan u Donjecku koji je okupirala Moskva. 

Rogozin, koji je smenjen sa čela ruske nacionalne svemirske agencije 16. jula 2022, poznat je kao jedan od najvatrenijih pristalica rata u Ukrajini. Novi šef Jurij Borisov još ranije je nagovestio  da Rusija planira da se povuče iz programa ISS 2024. godine i izgradi sopstvenu svemirsku stanicu.

Ni Roskosmos ni NASA nisu dali nikakve komentare o tekućim tenzijama između Moskve i Vašingtona u kontekstu krize u Sojuzu.

 

Komentari (0)

Magazin