Život

Polarni medved usmrtio majku i njenog jednogodišnjeg sina na Aljasci, prolaznik ubio predatora

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2023

-

23:21

Polarni medved usmrtio majku i njenog jednogodišnjeg sina na Aljasci, prolaznik ubio predatora
Tanjug/AP/Brian Battaile/U.S. Geological Survey - Copyright Tanjug/AP/Brian Battaile/U.S. Geological Survey

veličina teksta

Aa Aa

U jednom selu na Aljasci polarni medved napao je i usmrtio ženu i njenog jednogodišnjeg sina, a prolaznik je pucao u medveda i ubio ga. 

Tako fatalni napadi veoma su retki, a ovaj se dogodio u Velsu, izolovanoj obalskoj zajednici Beringovog moreuza, kojoj nije stran suživot s polarnim medvedima, prenosi Glas Amerike.

Kao i mnoga udaljena sela na Aljasci i ova zajednica od oko 150 ljudi organizuje patrole kada se očekuje da medvedi siđu u grad, a što se događa obično od jula do početka novembra, pre formiranja leda kad medvedi krenu da love foke.

Ovaj napad je zbog toga neuobičajen, jer su polarni medvedi u ovo doba godine obično daleko na ledu, a ne u blizini sela.

Džef Jork iz društva za zaštitu polarnih medveda, koji ima decenije iskustva u proučavanju tih  životinja, kaže da bi ovih dana mogao da šeta Velsom sasvim mirno bez ikakvih sprava kojima bi oterao medvede, jer smatra da je tokom zime bezbedan. 

Nejasno je da li je napad povezan sa klimatskim promenama, ali je u skladu sa onim što se očekuje, a s obzirom na to da Arktik nastavlja da se zagreva četiri puta više od ostatka Zemlje, menjajući ekosistem na načine koji još nisu u potpunosti shvaćeni, rekao je Jork, prenosi Glas Amerike.

Dodao je i da su polarni medvedi na vrhu lanca ishrane i da vide ljude kao izvor hrane.

Za razliku od mrkih ili crnih medveda, polarni medvedi ne provode zimu u hibernaciji. U snežne jazbine ulaze samo ženke jer očekuju mlade, dok su svi ostali polarni medvedi napolju, obično na morskom ledu gde je njihov plen dostupan tokom cele godine.

Poslednji fatalni susret polarnog medveda i čoveka na Aljasci odigrao se 1990. godine.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin