Fokus

Dvojica Rusa od mobilizacije čamcem pobegli na Aljasku i tražili azil u SAD

Komentari

Autor: BBC

06/10/2022

-

23:29

Dvojica Rusa  od mobilizacije čamcem pobegli na Aljasku i tražili azil u SAD
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američke vlasti pritvorile su dvojicu ruskih državljana koji su malim čamcem stigli na ostrvo Sveti Lorens na Aljasci. Prema rečima dvojice  zvaničnika iz ove savezne države, muškarci su se iskrcali  na plažu u selu Gambel i zatražili azil u zemlji.

Portparol Odeljenja za unutrašnju bezbednost (DHS) rekao je da je njihov zahtev za azil trenutno u procesu i da se razmatra. Ova dvojica Rusa samo su neki od hiljada muškaraca koji su pobegli iz Rusije kako bi izbegli da budu regrutovani za rat u Ukrajini.

Gradić Gambel, u koji su stigli tražioci azila, ima populaciju manju od 500 stalnih stanovnika, i nalazi se na severozapadnom rtu ostrva Sveti Lorens. Ostrvo se nalazi na nekih 56 kilometara od ruskog Čukotskog poluostrva, što znači da je bliže Rusiji nego kopnu Aljaske.

Kako javljaju lokalni mediji, stanovnici Gambela mogu golim okom da vide deo Sibira preko mora, a lokalni zvaničnik rekao je novinskoj stanici KTUU da su muškarci doplovili iz grada Egvekinota u severoistočnoj Rusiji, i da su prešli put od oko 300 milja ili nekih 480 kilometara.

 DHS je saopštio da su muškarci došli do obale "malim čamcem u utorak" koji je prebačen avionom u Enkoridž, najveći grad na Aljasci, na "proveru i skrining".

Na konferenciji za novinare u sredu, guverner Aljaske Majk Danlivi rekao je da je njihov dolazak „bio veliko iznenađenje“. 

Beži se od mobilizacije preko svih dostupnih granica, ali dolazak na Aljasku je presedan

"Ne očekujemo da će na ovaj način stizati još neki ljudi iz Rusije i nemamo nikakve informacije da će se to desiti. Jednostavno, ova dvojica su bila izuzetak", rekao je guverner Danlivi, a preneo BBC.

Senator Aljaske Dan Saliven  je pozvao federalne vlasti „da imaju spreman plan u slučaju da više Rusa pobegne preko Beringovog moreuza na Aljasci“. 

"Ovaj incident jasno pokazuje dve stvari: Prvo, ruski narod ne želi da vodi Putinov agresorski rat protiv Ukrajine. Drugo, s obzirom na blizinu Aljaske Rusiji, ova savezna država ima vitalnu ulogu u obezbeđivanju američke nacionalne bezbednosti," napisao je Saliven  u saopštenju u četvrtak. 

Njegova koleginica, senatorka Lisa Murkovski, rekla je da incident „podvlači potrebu za snažnijim bezbednosnim stavom na američkom Arktiku“.

Oboje senatora zalaže se za proširenje strateških odbrambenih kapaciteta i infrastrukture u državi kako bi se borili protiv pretnji koje Rusija predstavlja u regionu.

Pozivajući se na izvor iz Kremlja, izveštaj Forbsa za Rusiju ove nedelje tvrdi da je čak 700.000 muškaraca napustilo zemlju otkako je predsednik Vladimir Putin najavio delimičnu mobilizaciju trupa 21. septembra.

Masovni egzodus dolazi u trenutku kada su se ruske trupe suočile sa teškim gubicima i porazima koji su srozali moral vojnika na bojnom polju.  Ali dok je većina muškaraca pobegla preko kopna u susedni Kazahstan, Gruziju i Finsku, kao i druge evropske zemlje, ovo je bio prvi i neočekivani dolazak na Aljasku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet