Evropa

Strah od mobilizacije: Letovi za beg iz Rusije rasprodati, tamo gde ima mesta karte i do pet puta skuplje

Komentari

Autor: Reuters, Euronews Srbija

21/09/2022

-

13:05

Strah od mobilizacije: Letovi za beg iz Rusije rasprodati, tamo gde ima mesta karte i do pet puta skuplje
Strah od mobilizacije: Letovi za beg iz Rusije rasprodati, tamo gde ima mesta karte i do pet puta skuplje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jednosmerni letovi iz Rusije brzo su se rasprodali u sredu nakon što je predsednik Vladimir Putin naredio da se odmah mobiliše do 300.000 rezervista.

Putinova najava, izrečena u jutarnjem televizijskom obraćanju, izazvala je bojazan da nekim muškarcima u godinama za borbu neće biti dozvoljeno da napuste Rusiju.

Naime, Putin je potpisao dekret o delimičnoj mobilizaciji ruskih rezervi, tvrdeći da se ruski vojnici efektivno suočavaju sa punom snagom "kolektivnog Zapada", koji snabdeva kijevske snage naprednim oružjem, obukom i obaveštajnim podacima.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da će poziv biti ograničen na one sa iskustvom profesionalnih vojnika i da studenti i oni koji su služili samo kao vojni obveznici, neće biti pozvani.

Prva mobilizacija otkako se Sovjetski Savez borio protiv nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, počela je odmah.

Shodno tome, prvi podaci sa Google Trend pokazali su porast u pretragama za terminom "kako pobeći iz Rusije" koji je najviše skočio u oblasti Sankt Peterburga i Moskve. Termin je počeo da se pretražuje juče uveče kada je ruski lider prvobitno trebalo da se obrati. Javnost je, doduše već nagoveštavala da će saopštiti vest o mobilizaciji, ali on je svoje obraćanje odložio za sredu ujutru.

Google Trends

U utorak uveče ljudi su pojačano počeli da pretražuju opcije

Google Trends

Najviše pretraga dolazi upravo iz ovih oblasti Rusije

 

Tako su avionske karte za direktne letove iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Jerevan u Jermeniji, obe destinacije koje Rusima omogućavaju ulazak bez vize, rasprodate u sredu, podaci su Aviasalesa koje je preneo Rojters.

Neke rute sa presedanjima, uključujući one od Moskve do Tbilisija, takođe su bile nedostupne, dok su najjeftiniji letovi od prestonice do Dubaija koštali više od 300 hiljada rubalja (5.000 dolara), što je oko pet puta više od prosečne mesečne zarade.

Primera radi, letovi iz Moskve do Beograda rasprodati su sve do 8. oktobra, dok cene u oktobru variraju od 65.381 do 190.424 dinara u jednom pravcu!

 

Komentari (0)

Evropa