Politika

Rusi od Putinovog režima beže u Beograd: Najviše je mladih koji će u Srbiji ostati duže nego što su planirali

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

23/09/2022

-

19:12

Rusi od Putinovog režima beže u Beograd: Najviše je mladih koji će u Srbiji ostati duže nego što su planirali
Rusi od Putinovog režima beže u Beograd: Najviše je mladih koji će u Srbiji ostati duže nego što su planirali - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Veliki broj ruskih državljana proteklih meseci je došao u srpsku prestonicu, a posle početka mobilizacije taj broj može samo da se povećava. Iako nema zvaničnim podaka, u Beograd dolaze Rusi svih generacija, dolaze i cele porodice, ali utisak je da je među njima najviše mladih ljudi koji rade u IT industriji. Srbija je pogodna destinacija jer i dalje postoje letovi za Beograd, ruskim državljanima nije potrebna viza, a okruženje prema njima je trenutno "prijateljskije" nego u nekim drugim zemljama.

Na ulicama Beograda, restoranima, tržnim centrima ruski jezik se čuje sve češće. Iako za svoj dolazak javno navode različite razloge, mnogi se zapravo protive ratu u Ukrajini a sada i pozivu predsednika Rusije Vladimira Putina na delimičnu mobilizaciju.

Broj nove ruske dijaspore u Srbiji nije poznat. Američka agencija AP navodi da je od ruske invazije na Ukrajinu skoro 50.000 Rusa pobeglo u Srbiju gde su otvorili brojna preduzeća. Prema poslednjim podacima do sada je u Srbiji otvoreno oko 1.000 firmi, najviše u IT sektoru. Ilustrativni su i podaci Republičkog zavoda za statistiku koji kažu da su po broju noćenja Rusi izbili na prvo mesto u hotelima u Srbiji. Od janura do juna, ove godine, ostvareno je 223.890 noćenja što je tri puta više u odnosu na isti period prošle godine.

Tanjug/AP/Dmitry Serebryakov

Moskva: Hapšenja na protestu protiv mobilizacije u Rusiji

Rus Petar Nikitin, koji živi i radi u Beogradu, rekao je nakon najave predsednika Rusije za Euronews Srbija da zbog mobilizacije mnogi odlaze iz Rusije, jer niko ne veruje vlastima u Moskvi da će mobilizacija biti delimična.

"I dalje ne mogu da verujem da se ovo dešava i ne razumem zašto se ovo dešava. Plašim se jer moja vlada i policija to mogu da vide (intervju) i ja ću imati problema u svojoj zemlji. Ali želim da kažem: Sloboda za Ukrajinu, molim vas da neko zaustavi Putina“, rekla je Ruskinja Julija, koja je u sredu stigla u Beograd, preneo je AP.

Članovi ruske porodice koju je ekipa Euronews Srbija sinoć susrela na aerodromu "Nikola Tesla" u petak ujutru, kažu da su kartu za let iz Moskve za Beograd kupili pre mesec dana i da su doveli sina na studije u Beograd.

Međutim, mnogi su još ranije napustili granice Ruske Federacije upravo iz straha od mobilizacije. Dvadesetogodišnji mladić iz Rusije, koji je želeo da ostane anoniman, upravo je zbog toga još u aprilu došao u Srbiju.

"Moja porodica ovde ima prijatelje koji poseduju kuću u kojoj niko ne živi. Roditelji su odlučili da je najbolje da napustim Moskvu i da dođem u Srbiju jer su strahovali od regrutacije. Još nisam uspeo da nađem posao ovde tako da živim od novca koji dobijam od porodice i rođaka iz inostranstva. Mislili smo da će to trajati nekoliko meseci ali kako sada stvari stoje, biće još gore. Počinjem da razmišljam da se više i ne vraćam u Rusiju. Srbija mi je bila privremeno utočište ali možda postane i moj dom na duže vreme", priča ovaj mladić.

Rusi koji su u Srbiji već su uvezani raznim kanalima koji služe i za prebacicanje novca, jer su na snazi stroga ograničenja. Mreža Telegram je postala glavno sredstvo komunikacije i na njoj se dele informacije - od onih šta je neophodno za život u Beogradu do vesti iz rodnih gradova.

Najviše traže trosobne stanove

Iako su i oni koji su poslednjih dana došli izneli različite razloge za svoje dolazak, da ima dosta onih koji planiraju da ostanu u Beogradu, govori potražnja za stanovima, koja je u porastu od kada je primećen i dolazak ruskih državljana. A taj broj je dovoljno veliki da uticao i na tržište nekretnina u glavnom gradu.

Kako je za Euronews Srbija rekao direktor agencije za nekretnine "Cvetković-Roškov" Miroslav Cvetković, skočile su i cene stanova kakve najviše traže Rusi, a to su trosobni stanovi u popularnijim delovima grada.

"Puno je mladih ljudi, pre svega onih iz IT sektora, koji su došli od početka ove krize. Cene zakupa su u Beogradu skočile pogotovo za dvosobne, dvoiposobne, trosobne stanove. Traže se stanovi na Novom Beogradu, novim blokovima i boljim lokacijama grada, kao što je Vračar", kazao je Cvetković.

On je naveo da su najtraženiji potpuno namešteni stanovi, u novogradnji.

"Oni traže nameštene, skockane stanove, sa kvalitetnim nameštajem, po mogućnosti u nekim novim blokovima. Ugovori se uglavnom prave na godinu dana, to se radi i da bi sa tim zakupima dobili određenu vrstu boravka", kazao je direktor agencije za nekretnine "Cvetković-Roškov.

On navodi da ova "ruska navala" trenutno ne remeti potragu studenata za stanovima, koja je sada u jeku usled početka akademske godine.

"Studenti traže manje stanove, bliže fakultetima, a ne sređene sa garažama od 800-1000 evra, pa zato tu ne postoji preklapanje", dodao je Miroslav Cvetković.

Protest u Beogradu protiv Putina i rata u Ukrajini

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Iako je većina Rusa koji su došli ovde "van politike", ova dijaspora ima i aktivnu opoziciju Putinu i onome što on radi, a to je pokazao i mirni protest održan u centru Beograda u organizaciji pokreta "Rusi, Ukrajinci, Srbi i Belorusi protiv rata". Oni su se okupili noseći transparente "Putin je ubica" na srpskom i engleskom jeziku i "Zaustavite rat u Ukrajini", "Ukrajini mir - Sloboda Rusiji". Već su zakazani novi protesti, a Rusi su pozvali i građane Srbije da ih podrže u borbi protiv "rata jednog diktatora".

Grupa na Fejsbuku "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata" sada broji već više od 4.000 članova. Putem grupe dele se različite informacije kako o ratu, tako i o putovanjima iz Rusije. Sada, nakon govora Vladimira Putina, aktuelna je tema mobilizacije, što je i jedan od razloga odlaska velikog broja građana. Učesnici skupa pozvali su "sve Srbe koji znaju razliku između dobra i zla, laži i istine, da ih podrže i u borbi protiv mobilizacije".

"Putin je potrošio rusku vojsku, potrebno mu je topovsko meso, želi da pošalje još 300.000 Rusa da ubijaju Ukrajince", naveli su organizatori i poručili da nijedan život, niti jedan jedini Ukrajinac, Rus i Belorus ne sme da gine zbog maštarija o menjanju granica.

Takođe, aktivna je i Fejsbuk stranica sa istim imenom, koju je podržalo više od 2.000 ljudi, a na kojoj je podeljen i poziv ruskog pokreta "Vesna", što znači proleće, na nov protest protiv mobilizacije koju je najavio ruski predsednik.

"Rusi u Beogradu pozivaju sve građane da im se pridruže u subotu na Trgu republike u solidarnosti sa mladim ljudima koji ne žele u besmislen rat jednog diktatora", navodi se objavi na ovoj stranici.

Komentari (1)

Iznogud

23.09.2022 21:57

Kako se niko nije ni približno tako brinuo za nas tokom bombardovanja...ccc

Srbija