Aktuelno

Protest u Beogradu: "Ukrajini mir - sloboda Rusiji"

Komentari

Autor: Tanjug

21/09/2022

-

22:21

Protest u Beogradu:  "Ukrajini mir - sloboda Rusiji"
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Pokret "Rusi, Ukrajinci, Srbi i Belorusi protiv rata" organizovali su u centru Beograda skup protiv rata u Ukrajini i najavljene mobilizacije u Rusiji.

Učesnici protesta su nosili plavo-bele zastave, zastave Ukrajine i transparente sa natpisima „Putin je ubica“ na srpskom i engleskom jeziku i „Zaustavite rat u Ukrajini“, "Ukrajini mir - Sloboda Rusiji"...

Okupljanje je počelo na Trgu Republike odakle su učesnici skupa krenuli u protestnu šetnju Knez Mihailovom ulicom do česme na Terazijama, gde su skoro dva sata pozivali "bratski srpski narod" na podršku protiv mobilizacije, uz poruku da Rusi nisu ubice i zločinci.

Učesnici skupa pozvali su "sve Srbe koji znaju razliku između dobra i zla, lazi i istine, da ih podrže i u borbi protiv mobilizacije".

"Putin je potrošio rusku vojsku, potrebno mu je topovsko meso, želi da posalje još 300.000 Rusa da ubijaju Ukrajince", naveli su organizatori i poručili da nijedan život nijedini jedini Ukrajinac, Rus i Belorus ne sme da gine zbog maštarija o menjanju granica,

"Rusija je najveća zemlja na svetu. Rusi neće da budu ubice i zločinci...", naveli su učesnici skupa.

Učesnici su nosili transparente sa natpisima "Putin je ubica" na srpskom i engleskom jeziku i "Zaustavite rat u Ukrajini", "Ukrajini mir - Sloboda Rusiji"...

U Rusiji su večeras u 38 gradova uhapšene najmanje 1.054 osobe koje su protestovale protiv danas objavljene mobilizacije, navodi nevladina organizacija OVD-Info. Protesti su održani uprkos zabrani i hapšenjima nakon najave ruskog predsednika Vladimir Putina da će u zemlji biti proglašene delimična mobilizacija.

Prema podacima koje prenosi portal Meduza, u Moskvi je u protestu u centralnoj ulici Arbat učestvovalo nekoliko stotina ljudi, a uhapšeno je najmanje 468 osoba, dok ih je u Sankt Peterburgu privedeno najmanje 505.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija