Evropa

"Pretnje se moraju shvatiti ozbiljno": Reakcije na Putinov govor, zapadni zvaničnici zabrinuti zbog eskalacije

Komentari

Autor: Tanjug / Euronews Srbija

21/09/2022

-

11:01

"Pretnje se moraju shvatiti ozbiljno": Reakcije na Putinov govor, zapadni zvaničnici zabrinuti zbog eskalacije
"Pretnje se moraju shvatiti ozbiljno": Reakcije na Putinov govor, zapadni zvaničnici zabrinuti zbog eskalacije - Copyright AP/Kostiantyn Liberov, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon jutrošnjeg obraćanja predsednika Rusije Vladimira Putina u kojem je najavio delimičnu mobilizaciju na teritoriji Rusije, stižu reakcije iz Ukrajine, ali i od strane zapadnih zvaničnika.

Putin je izjavio da mobilizacija počinje odmah, dok je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu precizirao da će biti mobilisano 300.000 rezervista. Svetski zvaničnici osudili su ovakav potez Rusije, ocenjujući to kao dalju esklaciju sukoba. 

Prva reakcija stigla je iz Ukrajine, a savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, ocenio je da je najavljena delimična mobilizacija u Rusiji "predvidljiv korak" koji će se pokazati krajnje nepopularnim. Podoljak smatra da se rat u Ukrajini ne odvija prema planu Moskve.

On je u poruci Rojtersu rekao da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da prebaci na Zapad krivicu za otpočinjanje "ničim izazvanog rata" i za pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji.

Nemački vicekancelar Robert Habek ocenio je da je delimična mobilizacija rezervista dalja eskalacija sukoba u Ukrajini. On je dodao da nemačka vlada razmatra svoj odgovor.

Habek navodi i da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o čemu ćemo, naravno, politički razgovarati i konsultovati se o tome kako da odgovorimo", prenosi Rojters.

Iz Nemačke je stigla još jedna reakcija sa adrese kancelara Olafa Šolca koji je rekao da je to znak da je napad Rusije na Ukrajinu neuspešan.

"Ovaj potez jedino može da se protumači kao reakcija na to da ruski napad na Ukrajinu ne protiče kako to očekuje Moskva", rekao je nemački kancelar u saopštenju, koje je preneo jedan od njegovih portparola.

Kako se navodi u saopštenju Šolca koji se trenutno nalazi u SAD na Generalnoj skupštini UN-a, Rusija je prisiljena da pregrupiše svoje snage u okupiranim područjima na severoistoku, što predstavlja dokaz o uspehu Ukrajine, prenela je agencija Hina.

"Ovo je jasan pokazatelj da je Ukrajina uspešna kad je u pitanju odbrana vlastitog integriteta i suvereniteta i to, između ostalog, i zbog ogromne pomoći mnogih zemalja, posebno Nemačke", poručio je nemački kancelar.

"EU razmatra zajednički odgovor zemalja članica"

Članice EU razmatraju zajedničke akcije kao odgovor na najnoviji razvoj događaja u vezi sa ratom u Ukrajini i upozoravaju Moskvu da će trpeti posledice zbog svojih poteza, izjavio je danas u Briselu portparol Evropske komisije Peter Stano.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Evropska komisija optužila ruskog predsednika Vladimira Putina za "veoma opasan nuklearni rizik" i ocenio da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak na njega da obustavi nesmotrene aktivnosti.

Stano je rekao da su članice EU već održale koordinacioni sastanak da bi preduzele mere u vezi sa situacijom u Ukrajini, ističući da Putin koristi nuklearnu nadmoć kao deo zastrašivanja, što nije prihvatljivo.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio je danas da će Evropska unija ostati nepokolebljiva u podršci Ukrajini.

"Kremlj najavljuje mobilizaciju dok zemlje Generalne skupštine UN rade na saradnji, bezbednosti i prosperitetu. U ovom ratu postoji samo jedan agresor - Rusija i jedna napadnuta zemlja - Ukrajina. Podrška EU Ukrajini ostaće nepokolebljiva", napisao je na Tviteru Mišel sa sastanaka Generalne skupštine UN u Njujorku.

Američka ambasadorka u Ukrajini Bridžet Brink, ocenila je da su najavljeni referendumi u četiri ukrajinske oblasti i delimična mobilizacija u Rusiji znaci slabosti i neuspeha Rusije i poručila da će SAD nastaviti da podžavaju Ukrajinu.

"Lažni referendumi i mobilizacija znaci su slabosti i ruskog neuspeha", navela je Brink na Tviteru.

Ona je naglasila da SAD "nikada neće priznati rusko polaganje prava na anektiranu ukrajinsku teritoriju", prenosi CNN.

"I nastavićemo da stojimo uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", poručila je Brink.

Britanski ministar odbrane Ben Volas kaže da Putinova odluka da mobiliše vojne rezerviste da podrži rat u Ukrajini pokazuje da njegova invazija propada, prenosi BBC.

"On i njegov ministar odbrane poslali su desetine hiljada svojih građana u smrt, loše opremljenih i loše vođenih", piše on u izjavi koju je Ministarstvo odbrane objavilo na Tviteru.

"Nikakve pretnje i propaganda ne mogu sakriti činjenicu da Ukrajina pobeđuje u ovom ratu, da je međunarodna zajednica ujedinjena i da Rusija postaje globalni parija.

Holandski premijer Mark Rute izjavio da je naredba o mobilizaciji u Rusiji znak panike u Kremlju i da to ne treba shvatiti kao direktnu pretnju totalnim ratom protiv Zapada.

"Mobilizacija, pozivanje na referendume u Donjecku, sve je to znak panike. Putinova retorika o nuklearnom oružju je nešto što smo čuli mnogo puta ranije i to nas ne uzbuđuje" rekao je Rute holandskoj televiziji NOS, prenosi Rojters.

"Sve je to deo dobro poznate retorike. Savetovao bih da ostanete mirni", naglasio je holandski premijer.

"Pretnje Putina se moraju shvatiti ozbiljno"

Britanska ministarka spoljnih poslova Džilijan Kigan u rekaciji na govor ruskog predsednika Vladimira Putina, rekla je da to izaziva strahovanje od eskalacije sukoba. Dodala je da se pretnje koje je uputio moraju shvatiti ozbiljno.

Ona je, za Skaj njuz, rekla da Zapad nema kontrolu nad situacijom, a da nije sigurna ni da Putin ima kontrolu, tako da će očigledno doći do eskalacije sukoba.

Da je najava delimične mobilizacije pokušaj dalje eskalacije rata koji je Rusija pokrenula u Ukrajini stav je i češkog premijera Petra Fijale. Kako je rekao, to je dodatni dokaz da je Rusija jedini agresor.

"Pomoć Ukrajini je potrebna i to moramo nastaviti da činimo u sopstvenom interesu", naveo je on na Tviteru.

Rusija će pokušati da uništi Ukrajinu i promeni njene granice, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki, komentarišucći delimičnu mobilizaciju koju je u obraćanju naciji najavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Učinićemo sve što možemo, zajedno sa našim saveznicima, kako bi NATO u većoj meri pomogao Ukrajini, kako bi mogla da se brani", rekao je Moravjecki, prenosi Rojters.

Kina poziva na dijalog nakon obraćanja Putina

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je sve strane da se uključe u dijalog i konsultacije i pronađu način za rešavanje bezbednosnih problema svih.

Portpoarol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin naglasio je na brifingu za medije da je stav Kine o Ukrajini "dosledan i jasan", prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa