Život

"Ruski Rambo" i nekadašnji Putinov miljenik proglašen stranim agentom: "Borio bih se na strani Ukrajine"

Komentari

Autor: CNN

21/01/2023

-

22:00

"Ruski Rambo" i nekadašnji Putinov miljenik proglašen stranim agentom: "Borio bih se na strani Ukrajine"
"Ruski Rambo" i nekadašnji Putinov miljenik proglašen stranim agentom: "Borio bih se na strani Ukrajine" - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

"Ruski Rambo", nekada miljenik Putina, kaže da bi se sada borio za Ukrajinu i da ne oseća "ništa osim mržnje" prema svojoj domovini.

Ruski glumac Artur Smoljanjinov bio je zvezda jednog od omiljenih filmova predsednika Vladimira Putina – o sovjetskoj jedinici koja se u poslednjoj fazi rata bori protiv avganistanskih pobunjenika.

Sada je klasifikovan kao „strani agent“ i suočava se sa krivičnom istragom. Smoljanjinov je bio junak „Devjataja rota“ ili 9. četa, ruskog igranog filma koji je prikazan 2005. Igrao je ulogu poslednjeg vojnika koji je ostao tokom bitke u Avganistanu, koji su sovjetske snage okupirale čitavu deceniju.

Često su ga opisivali kao ruskog Ramba, što je bila ruska verzija američkih akcionih filmova sa Silvesterom Staloneom u glavnoj ulozi. Od tada se mnogo toga promenilo. Smoljanjinov je u egzilu i u nedavnom intervjuu rekao je da je spreman da se bori na strani Ukrajine i ubija ruske vojnike.

On je za Novu gazetu prošle nedelje rekao: „Ne osećam ništa osim mržnje prema ljudima sa druge (ruske) strane linije fronta. I da sam tamo na zemlji, ne bi bilo milosti.” 

Rekao je da je njegov bivši kolega otišao da se bori na ruskoj strani. Na pitanje da li bi pucao na njega, rekao je: "Da, bez ikakve sumnje. Da li bih se borio za Ukrajinu? Apsolutno!  To je jedini ispravan put za mene. I ako bih išao u ovaj rat, borio bih se samo za Ukrajinu". 

Nekoliko dana kasnije, rusko Ministarstvo pravde je glumca klasifikovalo kao stranog agenta.

Aleksandar Bastrikin, šef Istražnog komiteta Rusije, takođe je naredio da se pokrene krivični postupak protiv Smoljanjinova, prenosi CNN.

Peške prešao granicu sa Norveškom

Smoljanjinov je bio veoma kritičan prema kampanji u Ukrajini. Nedavno je snimio pesmu iz sovjetskog doba "Tamna je noć " sa prerađenim tekstom.

 

 

U prvom stihu kaže  „Pogledaj, okupatore, kako su porodilišta ostala bez struje, kako deca sede u skloništima. Ruska noć je stigla u škole i bolnice.” 

Drugi stih se odnosio na „bunker, gde se jedan Firer krije, i ćelavi mali kuvar, hrani Firera iz kašike".

Kuvar je očigledno metafora na Jevgenija Prigožina, koji vodi privatnu vojnu kompaniju Vagner i koji je dobio ugovore za ketering od Kremlja. Kada je prošlog leta prvi put progovorio protiv rata, Smoljanjinov, koji je u to vreme bio u Rusiji, rekao je  da je to bila „katastrofa, sve se srušilo, a ostali su samo  pepeo, dim, smrad i suze“. 

Prošlog oktobra, sud u Moskvi kaznio ga je sa 30.000 rubalja, odnosno oko 430 američkih dolara  zbog optužbi za diskreditaciju ruskih oružanih snaga. Istog meseca je napustio Rusiju i smatra se da je trenutno u Letoniji. 

Smoljanjinov je ispričao kako je prešao rusku granicu u Norvešku: „Prešao sam granicu peške... Samo prošetaš 30 metara, a ispred tebe su potpuno drugi ljudi"

Rusko ministarstvo pravde je poslednjih dana, pored Smoljanjinova, na listu stranih agenata dodalo još nekoliko ruskih umetnika  uključujući muzičkog kritičara Artemija Troickog i nekoliko novinara.

„Ovi ljudi su upisani u registar prema članu 7 ruskog zakona o kontroli aktivnosti lica pod stranim uticajem“, navodi ruska državna novinska agencija TASS. 

Takođe je ovog vikenda objavljeno da su dvojica poznatih pozorišnih glumaca otpuštena iz Moskovskog umetničkog pozorišta Čehov zbog kritikovanja rata u Ukrajini. Umetnički direktor pozorišta Konstantin Habenski otpustio je Dmitrija Nazarova i njegovu suprugu Olgu Vasiljevu, koji je glumce optužio za „antiruska osećanja“.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin