Život

Venecijanski karneval se vratio u punom sjaju posle tri pandemijske godine: Vreme raskoši bez ograničenja

Komentari

Autor: Euronews

05/02/2023

-

23:28

Venecijanski karneval se vratio u punom sjaju posle tri pandemijske godine: Vreme raskoši bez ograničenja
Venecijanski karneval se vratio u punom sjaju posle tri pandemijske godine: Vreme raskoši bez ograničenja - Copyright Tanjug AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Otvaranje svetski poznatog venecijanskog karnevala počelo je u subotu uveče dok su izvođači krenuli na  "Original Dreamers" paradu u jarko osvetljenim plovilima i gondolama. 

Nakon tri godine smanjenih događaja zbog pandemije koronavirusa, hiljade posetilaca doputovalo je u Veneciju kraljicu Jadrana na omiljeni festival. Gledaoci su se u petak ispunili obale i mesta na mostovima preko Velikog kanala da bi uživali u prizoru koji su stvarale raznobojne izložbe, treperava svetla i maskirani plesači na desetinama plutajućih barži, prenosi Euronews.

„Nađite vremena za originalne znake“ kreativni je naziv ovogodišnjeg događaja.

Istorija karnevala veže se za pobedu Mletačke Republike nad Akvilejom 1162. godine. I

nspiracija je posebno došla iz sazvežđa Zodijaka. Drevni običaj je počeo u 11. veku kao simbol pobede grada nad patrijarhom Akvileje, katoličkom jurisdikcijom u severoistočnoj Italiji.

Venecija je postala moćna republika i trgovački centar. Međutim, većina nošnji koja se danas nosi na svečanostima je blago zasnovana na modnim stilovima koje su mnogo vekova kasnije prihvaćeni od strane venecijanske aristokratije u sedamnaestom veku.

Tradicionalne karnevalske maske dozvoljavale su veseljacima kroz vekove, kako iz viših tako i iz nižih klasa, da uživaju u svečanostima ravnopravno, ne otkrivajući svoj identitet.

Najpoznatije su maske bauta, moreta i larva. Bauta pokriva celo lice, nema rupu za usta i uglavnom je zlatna. Može prekrivati i samo gornji deo lica do obraza, ali njome se i dalje prikriva identitet. Moreta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, koji su obično nosile žene prilikom poseta manastirima. Larva je tipična venecijanska bela maska, često se nosi uz trorubi šešir na glavi i plašt.

Ipak, zbog promiskuiteta, vandalizma i kriminala, vlasti i crkva često su pokušavali zabraniti karneval. Početkom 14. veka je došlo do zabrana nošenja maski. Festival je tokom godina bio zabranjivan mnogo puta, a konačno ga je van zakona stavio 1797. godine car Francisko II.   

Današnji karneval obnovila je italijanska vlada 1979. godine u pokušaju da revitalizuje gradsku turističku industriju. Venecijanski karneval završava se u utorak, 21. februara.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin