Neistražena Evropa

Posle dve godine pauze, karneval u Veneciji znatno skromniji i sa manje posetilaca

Komentari

Autor: Euronews, Camille Pauvarel

13/02/2022

-

19:12

Posle dve godine pauze, karneval u Veneciji znatno skromniji i sa manje posetilaca
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Posle dve godine neplanirane pauze, ljubitelji konačno mogu da uživaju u povratku poznatog karnevala i parade na trgu Svetog Marka u Veneciji. Lepa vest je da će sada hirurške maske moći da zamene tradicionalnim. 

"Biće malo drugačije, jer je sada znatno tiše, nećemo imati mnogo proslava, ali ćemo praviti naše zabave i proslave, pa će biti zabavno", rekla je Fiona Spanjuolo, Australijanka koja živi u Veneciji.

"Za mene je nošenje ovog kostima simbol ponovnog uzdizanja. Maskiranjem nadam se da ću doneti malo karnevala u Veneciju, uz nadu da ću ove godine videti mnogo posebnih maski", kaže Mateo, turista iz Vićence.

Proslava još nije vraćena u normalu, jer su neki najiščekivaniji događaji otkazani, kao što su "Let anđela" i  takmičenje kostima. Italija je u petak ukinula obavezu nošenja maski na otvorenom prostoru, ali je iz Venecije stigao apel posetiocima da nastave da ih nose kada su u većim grupama.

"Teško je jer je došlo malo ljudi, ali, znate, mi smo i dalje živi i želimo svima da pokažemo da smo još ovde", kaže Kristina Verardo, Nemica koja živi u Veneciji i dodaje:

"Prelepo je ovde. Dođite u Veneciju, bez obzira na koronavirus".

Prema navodima lokalnih medija, oko 80.000 ljudi došlo je na karneval, među njima je i 32.000 stranih turista, što je, ipak, znatno manje kada se zna da karneval u proseku poseti tri miliona ljudi. Ove godine karneval će trajati do 1. marta.

Komentari (0)

Evropa