Život

Prvo mladunče kineskog pangolina u Evropi rođeno u Zoološkom vrtu u Pragu: "Mala šišarka" raste na mačjem mleku

Komentari

Autor: AP

23/02/2023

-

20:04

Prvo mladunče kineskog pangolina u Evropi rođeno u Zoološkom vrtu u Pragu: "Mala šišarka" raste na mačjem mleku
Tanjug/AP/Petr David Josek - Copyright Tanjug/AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Kineski pangolin rođen je u praškom zoološkom vrtu, što je prvo rođenje vrlo ugrožene životinjske vrste u zatočeništvu u Evropi, i dobro se oseća nakon početnih problema, saopštili su u četvrtak nadležni iz zoo vrta.

Prvih nekoliko dana nakon što 2. februara rođena ženka pangolina, čuvari parka su bili zabrinuti jer je gubila na težini. Utvrđeno je da je razlog to što majka, Run Hou Tang, nije imala dovoljno mleka. Nakon konsultacija sa stručnjacima sa Tajvana, uveden je program veštačkog hranjenja mačjim mlekom dok je majka stimulisana da proizvodi više sopstvenog mleka, prenosi AP.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

To je preokrenulo stvari, jer zoološki vrt sada izražava oprezan optimizam u vezi sa mladunčetom, koje još nema ime, ali je dobilo nadimak „Mala šišarka“ jer podseća na šišarku.

„Savladali smo samo prvu prepreku, a druge nas još čekaju“, rekao je direktor zoološkog vrta Miroslav Bobek. 

Težina mladunčeta bila je samo 135 grama, dok  odrasle jedinke mogu dostići težinu i do 7,5 kilograma.

Kineski pangolin je poreklom iz južne Kine i jugoistočne Azije i jedna je od četiri vrste pangolina koje žive u Aziji, dok se još četiri mogu naći u Africi.  Prag je prošle godine primio retku životinju sa Tajvana, postavši tek drugi evropski zoološki vrt koji je zadržao tu vrstu.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Guo Bao, mužjak pangolina i Run Hou Tang potiču iz zoološkog vrta u Tajpeju, vodećeg odgajivača sisara koji se intenzivno love zbog krljušti i mesa. Procenjuje se da je 2019. skoro 200.000 jedinki prodato zbog korišćenja u tradicionalnoj medicini u Aziji i nekim drugim delovima sveta. 

Teško ih je razmnožavati u zatočeništvu jer im je potrebna posebna hrana koja uključuje larve trutova i potrebna im je određena vlažnost i temperatura u njihovom ograđenom prostoru. 

Dolazak pangolina u Prag usledio je nakon što je grad odlučio da prekine sporazum o pobratimstvu gradova sa Pekingom i potpisao sličan ugovor 2020. sa glavnim gradom Tajvana, Tajpejem.

Taj sporazum, koji je izazvao tenzije sa Kinom, uključivao je i saradnju između zooloških vrtova dva grada. Tajvan se odvojio od kontinentalne Kine usred građanskog rata 1949. godine, ali Peking to ostrvo smatra delom svoje teritorije. Češka vlada priznaje princip jedne Kine, ali su praški zvaničnici rekli da žele da se fokusiraju na kulturnu i drugu saradnju, a ne na politiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin