Život

Američki zoološki vrt posle 20 godina vraća Kini dve džinovske pande Le Le i Ja Ja

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2022

-

22:30

Američki zoološki vrt posle 20 godina vraća Kini dve džinovske pande Le Le i Ja Ja
Američki zoološki vrt posle 20 godina vraća Kini dve džinovske pande Le Le i Ja Ja - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Dve džinovske pande Le Le i Ja Ja, koje je zoološki vrt u Memfisu u SAD pozajmio iz Kine pre 20 godina, biće vraćene u postojbinu.

Ovu vest objavio je zoološki vrt u Memfisu na društvenim mrežama, navodeći da će se posle dve decenije, sadašnji ugovor o pozajmici džinovskih pandi sa Kineskom asocijacijom zooloških vrtova, okončati.

"Ja Ja i Le Le će se vratiti u Kinu u narednih nekoliko meseci", navodi se u objavi.

Dodaju da su tokom svog boravka u zoološkom vrtu u Memfisu, Ja Ja i Le Le pomogli pionirskim istraživačkim i konzervatorskim projektima kako bi naučili druge o važnosti njihove vrste.

Odluka rukovodstva zoološkog vrta je usledila nakon višemesečnih kritika društava za zaštitu životinja koje su optužile zoološki vrt da pruža neadekvatnu negu pandama i da je njihovo zdravlje pogoršano zbog zanemarivanja i loših uslova u kojima su držani, prenosi Rojters.

Kritičari su pozvali zoološki vrt da im obezbedi bolju hranu, više vremena van kaveza kao i transfer u sklonište za pande.

Udruženje In difens enimals je u februaru objavilo video na Tviteru koji prikazuje pande kako hodaju u krug oko svog ograđenog prostora, kao dokaz da trpe emocionalini i mentalni bol, koji je dobio hiljade lajkova, a američka pevačica Bili Ajliš ga je retvitovala.

Portparol zoološkog vrta rekao je da odluka da se pande vrate u Kinu nema nikakve veze sa pritiskom udruženja za zaštitu životinja.

Kina zahteva od stranih zooloških vrtova da vrate starije pande koje su dobili na pozajmicu, kako bi omogućili životinjama da svoje poslednje dane provedu na kineskom tlu.

Sa 24, odnosno 22 godine Le Le i Ja Ja su premašile očekivani životni vek džinovskih pandi u divljini za skoro 10 godina, rekao je portparol zološkog vrta.

Prema Svetskom fondu za prirodu (WWF), oko 1.800 pandi živi u divljini, dok se oko 500 jedinki nalazi u zoološkim vrtovima širom sveta.

Povratkom Le Le i Ja Ja u Kinu, u američkim zoološkim vrtovima će ostati 10 džinovskih pandi.

Komentari (0)

Magazin