Život

Profesor oborio Ginisov rekord: Živeo u "loži" pod vodom 100 dana

Komentari

Autor: Sky news, RTS

10/06/2023

-

23:03

Profesor oborio Ginisov rekord: Živeo u "loži" pod vodom 100 dana
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitetski profesor Džozef Dituri, oborio je Ginisov rekord od 73 dana, dva sata i 34 minuta, koji je postavljen 2014. godine.

Izronio je čovek koji je proveo 100 dana pod vodom u kući za ronioce na Floridi.

Dr Džozef Dituri, univerzitetski profesor, postavio je novi rekord za najduži život pod vodom, bez smanjenja pritiska, tokom boravka u „loži Džuls andersi". Loža je bila potopljena ispod 30 stopa vode u laguni Ki Largo.

Govoreći o svom iskustvu pod vodom, dr Dituri insisti "Nikada se nije radilo o rekordu, već o pitanju proširenja ljudske tolerancije prema podvodnom svetu, izolovanosti, odnosu prema ograničenjima i ekstremnom okruženju".

Raniji rekord od 74 dana profesor je dostigao 1. marta 2023, što je i verifikovano 13. maja, a sada je dr Dituri već dostigao boravak pod vodom od 100 dana, pa će Fondacija za razvoj morskih resursa, koja je vlasnik lože, zatražiti od predstavnika Ginisa da potvrdi "ovu veliku prekretnicu".

Misiju dr Diturija, nazvanu Projekat Neptun 100, organizovala je Fondacija za razvoj morskih resursa, a za razliku od podmornice, koja koristi tehnologiju da zadrži unutrašnji pritisak otprilike isti kao na površini, unutrašnjost lože je podešena da odgovara većem pritisku koji se nalazi pod vodom.

Projekat Neptun je dugoročna studija koja se bavi fiziološkim i psihološkim efektima pritiska na ljudsko telo, i koristi „jedinstvenost misije i lokacije kako bi se povećala svest o aktuelnim istraživanjima mora i važnosti očuvanja okeana". 

Komentari (0)

Magazin