Život

Zamenik gradonačelnika Helsinkija uhvaćen na delu: Ispisivao grafite sprejom, preti mu kazna

Komentari

Autor: AP

28/06/2023

-

21:24

Zamenik gradonačelnika Helsinkija uhvaćen na delu: Ispisivao grafite sprejom, preti mu kazna
Pavo Arhinmaki - Copyright Tanjug AP/Sari Gustafsson/Lehtikuva via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik gradonačelnika glavnog grada Finske suočava se sa mogućim pravnim postupkom i prijavom za štetu kao i pritiscima da podnese ostavku, nakon što je prošlog vikenda uhvaćen kako crvenim sprejom ispisuje grafite u železničkom tunelu. 

Finska agencija za saobraćajnu infrastrukturu saopštila je u sredu javnom servisu ILE da je čišćenje grafita koje je nelegalno oslikao Paavo Arhinmaki, jedan od četiri zamenika gradonačelnika Helsinkija, koštalo grad oko 3.500 evra, prenosi AP.

Arhinmakija (46) i prijatelja uhvatili su stražari u železničkom tunelu u istočnom Helsinkiju u petak neposredno nakon što su završili grafite, za koje finski stručnjaci za uličnu umjetnost kažu da su delimično inspirisani radovima viđenim u Njujorku 1970-ih.

Najveće finske novine Helsingin Sanomat objavile su fotografiju velikog grafita u tvitu. 

U objavi na Fejsbuku u nedelju, Arhinmaki, koji je poznat kao veliki pristalica ulične umetnosti i kao kreator grafita u mladosti, izvinio se zbog svog „glupog zezanja“.

On je bivši poslanik i predsednik Levičarskog saveza, a bio je ministar kulture i sporta od 2011. do 2014. 

Vandalizam i ometanje saobraćaja

Policija karakteriše ovaj čin kao vandalizam i ometanje železničkog saobraćaja, koji je zbog incidenta morao biti privremeno obustavljen.

Železnički tunel koriste teretni vozovi koji voze do i od luke u Helsinkiju. Nije odmah bilo jasno da li će se Arhinmaki suočiti sa pravnim optužbama.

„Napravio sam prekršaj i snosim punu odgovornost za to“, rekao je Arhinmaki za ILE u ponedeljak, ali je odbio da podnese ostavku na svoju funkciju i u Gradskom veću Helsinkija gde ga podržava njegova koalicija levičara.

Slučaj je izazvao uzbunu i debatu među građanima Helsinkija na društvenim mrežama pri čemu je većina osuđivala, ali neki i zdušno podržavali postupke zamenika gradonačelnika koji je zadužen za kulturu i slobodno vreme u Helsinkiju, gradu od 650.000 stanovnika.

Finska prestonica troši oko 650.000 evra ili 710.000 dolara godišnje za uklanjanje nelegalnih grafita širom grada, a trenutno nastoji da uspostavi dodatne sankcionisane lokacije za uličnu umetnost.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin