Evropa

Kako će se nova finska vlada izboriti sa ekstremnom desnicom u svojim redovima

Komentari

Autor: Euronews

21/06/2023

-

16:39

Kako će se nova finska vlada izboriti sa ekstremnom desnicom u svojim redovima
Kako će se nova finska vlada izboriti sa ekstremnom desnicom u svojim redovima - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Dok nova koaliciona vlada Finske u utorak polaže zakletvu, budući premijer Peteri Orpo ima veliku glavobolju kada su odnosi sa javnošću u pitanju, i to zbog svojih najbližih saradnika - predsednika parlamenta i ministra za ekonomska pitanja koji dolaze iz krajnje desničarske Finske partije.

Novi ministar ekonomije se obratio na skupu koji su organizovali neonacisti, dok predsednik parlamenta ima decenijama dugu evidenciju sudskih presuda vezanih za rasizam i duboko uznemirujuće objave na blogu.

U Finskoj nije tajna da Jusi Hala-aho, bivši lider Finske partije i bivši poslanik u Evropskom parlamentu, a sada u predsednik Predstavničkog doma, ima decenijama dugu evidenciju rasističkih komentara, i duboko uznemirujućih zapisa na internetu.

profimedia

 

Objave na blogu, napisane godinama pre nego što je postao poznat široj javnosti, sadrže uznemirujući uvid u pogled na svet koji je oblikovao njegovu politiku, pa su mu osude za "ometanje verskog izražavanja"  i "etničku netrpeljivost" donele i kaznu finskog Vrhovnog suda.

Među stotinama postova na blogu tokom proteklih godina, Hala-aho je u junu 2006. napisao da je islam "religija pedofila," a da je prorok Muhamed "bio pedofil."  Rekao je da je "pljačkanje prolaznika" bila "genetska osobina" Somalijaca.

Godine 2006. je nagovestio da bi bio "neizmenrno srećan" kada bi "banda imigranata silovala poslanike stranke Zelenih". 

"Još uvek verujem i nastaviću iskreno i svim srcem da verujem, da je potpuno opravdano ako ženu koja se protivi deportaciji silovatelja imigranata, siluje imigrant silovatelj", pisao je Hala-aho.

Hala-aho je takođe nizao uvrede i na račun LGBTQ+ zajednice u Finskoj. 

"Nasilje je danas potcenjeno sredstvo za rešavanje problema", napisao je u novembru 2008, tokom diskusije o pucnjavi na gej muškarca u Helsinkiju, prenosi Euronews.

Finski sud naložio je brisanje nekih od komentara, ali se mnogi od njih i dalje mogu naći na internetu. Hala-aho se nikada nije izvinio za svoje ranije pisanje.

Prinskrin/Youtube/Ville Tavio & Vilhelm Junnila perussuomalaiset ev

 

"Način njihovog funkcionisanja  je uvek napad, nikada odbrana i nikada ne traže oproštaj", rekao je Oula Silvenoinen, vanredni profesor na Univerzitetu u Helsinkiju za Euronews.

Osim toga, Hala-aho je nekoliko godina javno bio član nacionalističke organizacije Suomen Sisu, koja se protivi imigraciji i multikulturalizmu, i zauzima anti-EU stav. Određeni broj visokih političara Finske partije takođe su bili članovi Suomen Sisu.

Može li neko ko je osuđen i dalje da se kandiduje za parlament?

U Finskoj ne postoji zakon koji kaže da neko ko je osuđen ne može biti član parlamenta, ili čak predsednik. Član 31 finskog ustava ima nejasno pravilo koje glasi "zastupnik će se ponašati dostojanstveno i pristojno, i neće se ponašati uvredljivo prema drugoj osobi", što se ne odnosi samo na redovne poslanike, već i na predsednika parlamenta i ministre u vladi. 

Međutim, politički sistem Finske zasniva se na pretpostavci da je poslanik već dobio mandat od birača što je sasvim dovoljno, tako da nema drugih provera. U zahtevu za komentar, Finska partija kaže za Euronews da je Hala-aho "jedan od najcenjenijih političara u Finskoj".

Međutim, sekretar partije Arto Luukkanen medijima kaže da "informacije o finskoj politici nisu prikladne i ne odgovaraju realnosti života. Osloniti se na pristrasne izvore je tipična 'početnička greška' , kako u novinarstvu, tako i u istoriografiji", dodao je on.

Hala-ahove sudske presude su stvar javnog uvida u Finskoj, stotine njegovih starih postova sa bloga su još uvek na mreži i mogu se videti, a problemi su detaljno dokumentovani u finskim medijima tokom godina. Na pitanje finskih novinara o njegovim pismima, Hala-ahov uobičajeni odgovor jeste da su "stari", da ih on "ne spominje", nego je to "izbor medija što insistiraju na starim tekstovima".

Ministar ekonomije druga "glavobolja"

Još jedna glavobolja sa kojom se suočava nova finska vlada jeste ministar za ekonomska pitanja Vilhelm Junila, koji će biti na toj funkciji dve godine, a zatim se zameniti sa još jednim kolegom iz Finske partije. U 2019, Junila je bio istaknuti govornik na događaju u zapadnom gradu Turku koji je trebalo da obeleži teroristički napad pre dve godine. 

Međutim, skup je organizovala organizacija pod nazivom Koalicija nacionalista, krovna grupa formirana 2017. za one na krajnjoj desnici, uključujući Finsku partiju, sada zabranjeni Nordijski pokret otpora i Pokret budnih vojnika Odina.

Već u proleće te godine, Koalicija nacionalista dospela je na naslovne strane u Finskoj nakon što je razotrkiveno da su organizovali obuku gađanja u šumskom kampu, gde su mete bila lica ministara finske vlade. 

Događaj na kojem je Junila govorio ocenjen je nacističkim, a članovi ovih raznih ekstremno desničarskih organizacija mogu se videti na fotografijama kako stoje iza Junila.

Junila je bio "zvanični, unapred najavljeni govornik" na događaju, piše Panu Raatikainen, profesor filozofije na Univerzitetu u Tampereu.

Euronews je kontaktirao Nacionalnu koalicionu partiju budućeg premijera Peterija Orpa za komentar o novoj vladi, ali do zaključenja teksta nije dobio odgovor.

Komentari (0)

Evropa