Evropa

Predstavljena nova vlada Finske: "Najviše orijentisan kabinet ka desno od Drugog svetskog rata"

Komentari

Autor: Tanjug

18/06/2023

-

23:31

Predstavljena nova vlada Finske: "Najviše orijentisan kabinet ka desno od Drugog svetskog rata"
Predstavljena nova vlada Finske: "Najviše orijentisan kabinet ka desno od Drugog svetskog rata" - Copyright Tanjug/Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva via AP

veličina teksta

Aa Aa

Finska konzervativna Partija nacionalne koalicije, koja je pobedila na opštim izborima u aprilu, predstavila je danas ključna mesta u sastavu nove vlade, na čijem čelu će biti lider partije Peteri Orpo.

Prema navodima političkih analitičara, to će biti najviše orijentisana vlada ka desno od Drugog svetskog rata, preneo je AP.

Nakon razgovora koji su trajali duže od sedam nedelja, Partija nacionalne koalicije objavila je u petak da je postigla dogovor sa tri partije o formiranju vladajuće koalicije, u koju će ući krajnje desničarska, evroskeptična Stranka Finaca, koju karakteriše nacionalistička i antiimigraciona agenda. 

Nova vlada imaće 19 ministara, uključujući mandatara Peterija Orpa, a Partija nacionalne koalicije dobiće osam mesta, uključujući mesto ministra spoljnih poslova. 

Nova ministarka spoljnih poslova biće zamenica predsednika stranke Elina Valtonen, koja je i potpredsednica odbora za spoljne poslove u finskom parlamentu. 

Valtonen (41) biće druga žena na poziciji ministra spoljnih pslova nakon Tarje Halonen, koja je bila na toj poziciji krajem 1990-ih, pre nego što je 2000. godine izabrana za prvu predsednicu Finske.

Prema dogovoru, Stranka Finaca dobiće sedam ministarskih mesta, uključujući ministarstva finansija, unutrašnjih poslova i pravosuđa.

Ostala mesta u vladi pripašće Hrišćanskoj demokratiji i Švedskoj narodnoj partiji. 

Četiri stranke imaće većinu od 108 poslanika u parlamentu, koji broji 200 mesta. 

Finski predsednik Sauli Ninisto trebalo bi da imenuje Opra i njegovu vladu do srede, nakon što poslanici izglasaju poverenje novom mandataru. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa