Život

"Dokaz da čovečanstvo može da se urazumi": Zbratimili se memorijalni parkovi u Hirošimi i Perl Harboru

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

10:13

"Dokaz da čovečanstvo može da se urazumi": Zbratimili se memorijalni parkovi u Hirošimi i Perl Harboru
"Dokaz da čovečanstvo može da se urazumi": Zbratimili se memorijalni parkovi u Hirošimi i Perl Harboru - Copyright Tanjug/AP Photo/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Hirošima i Perl Harbor, dva simbola neprijateljstva između Japana i SAD iz Drugog svetskog rata, sada promovišu mir i prijateljstvo bratimljenjem memorijalnih parkova u tim gradovima.

Ambasador SAD u Japanu Rahm Emanuel i gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui potpisali su u četvrtak u Tokiju ugovor o bratimljenju Memorijalnog parka mira u Hirošimi i Nacionalnog memorijala Perl Harbor na Havajima, preneo je AP. 

Tanjug/ AP Photo/Eugene Hoshiko

 

Niko ne može da ode u memorijalne komplekse u Perl Harboru i Hirošimi, a da posle toga ne izađe kao druga osoba, rekao je Emanuel na ceremoniji potpisivanja u američkoj ambasadi u Tokiju.

U okviru uređivanja parkova, dva parka će promovisati razmenu iskustava u obnavljanju istorijskih struktura i pejzaža, kao i najbolje prakse u obrazovanju mladih i menadžmentu turizma, saopštila je ambasada.

Tanjug/ AP Photo/Eugene Hoshiko

 

Macui je rekao da je saradnja dva memorijalna parka dokaz da čovečanstvo, uprkos grešci u vođenju rata, može da se urazumi i pomiri i teži miru.

Japanski napad na Perl Harbor 7. decembra 1941. godine gurnuo je SAD u Drugi svetski rat.  SAD su 6. avgusta 1945. bacile atomsku bombu na Hirošimu, kada je poginulo oko 140.000 ljudi, a drugu na Nagasaki tri dana kasnije, kada je poginulo još 70.000 ljudi.  Japan se predao 15. avgusta, čime je okončan rat.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin