Život

Legenda o beogradskim rekama: Kako su Sava i Dunav dobili imena?

Komentari

Autor: PR

27/07/2023

-

09:56

Legenda o beogradskim rekama: Kako su Sava i Dunav dobili imena?
Legenda o beogradskim rekama: Kako su Sava i Dunav dobili imena? - Copyright Promo/MonteSail

veličina teksta

Aa Aa

Drevne reke Sava i Dunav teku kroz srce Beograda hiljadama godina. Njihovi talasi i tajne nose bogatu istoriju i neobične legende koje beogradski alasi sa uživanjem pričaju sledećoj generaciji. A kako su ove reke dobile imena? Prepustite se putovanju kroz vreme…

U naručju leta, beogradske reke imaju neopisivu magiju, vreme zastaje. Dunav i Sava postaju jedno, prelivajući se u harmoničnom plesu. Kada leto provodimo na rekama, postajemo deo prirode, otkrivamo tajne drevnih rečnih staza koje vode u nove pejzaže. I ovo leto je baš idealno da malo promenite rutinu. Krenite na vožnju gliserom i zagrlite mir. Osetite umirujući povetarac, gledajte beskrajne horizonte i dozvolite ritmičnim talasima da odnesu vaše brige. Istražite skrivene dragulje, uživajte u raskoši i oslobodite svoj avanturistički duh. Posmatrajte zadivljujuće zalaske sunca, ponovo se povežite s prirodom i potpuno se prepustite radostima Save i Dunava.

Promo/MonteSail

 

A kako su ovo dvoje zaljubljenih dobili imena, da li znate?

Za reku Savu i za sve koji je vole, može da se kaže da je prava avanturistkinja: izvire u Sloveniji, teče kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i na kraju stiže u magični Beograd, gde se na Ušću predaje moćnom, veličanstvenom Dunavu, koji joj u susret ide iz Nemačke, pleše preko 10 zemalja i, kada je poljubi na Ušću, nastavlja neumorno sve do Crnog mora.

Ime reke Sava vodi poreklo od grčke reči "sa", "sos" što znači – jak, snažan, siguran, a jedno od mnogobrojnih tumačenja kaže da ime potiče od keltske reči “savus” koja znači "voda" ili "reka".

Za razliku od svoje devojke, Dunav ima složeniju istoriju imena. Vezuje se za drevni ilirski ili trački jezik, gde se nazivao "Danu" što jednostavno znači "reka". Ime se zatim prenelo na latinski jezik "Danuvius" ili "Danubius". Tokom vremena, ime je evoluiralo i prešlo u različite jezike Evrope, a danas je jednostavno - Dunav.

Promo/MonteSail

 

Ali, hajde da pustimo etimologiju da se ljuljuška na krilima letnjeg vetra, a mi da zaplovimo kroz čaroliju vode na Savi i Dunavu.

Komentari (0)

Magazin