Život

Kalifornija objavila "rat" naftašima: Velike naftne kompanije na sudu zbog rizika upotrebe fosilnih goriva

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2023

-

19:22

Kalifornija objavila "rat" naftašima:  Velike naftne kompanije na sudu zbog rizika upotrebe fosilnih goriva
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka savezna država Kalifornija podnela je tužbu protiv velikih naftnih kompanija, uključujući Ekson mobajl, Šel i Ševron, optužujući ih da umanjuju rizike koje donosi upotreba fosilnih goriva.

Kako prenosi Rojters, u tužbi države Kalifornije, a koja se odnosi i na Britiš petroleum (BP) i Konoko Filips, navodi se da su postupci tih energetskih giganata prouzrokovali desetine milijardi dolara štete, a navedene su i optužbe za obmanu javnosti.

Kao optuženi u ovom slučaju u sudskom podnesku objavljenom u petak pominje se i trgovinska grupa Američki institut za naftu.

Pomenuti institut za naftu je saopštio da je na Kongresu da raspravlja i odlučuje o klimatskoj politici, a ne na pravosudnom sistemu.

II u saopštenju kompanije Šel navodi se da ''ne veruju da je sudnica pravo mesto za rešavanje klimatskih promena''.

Tužba države Kalifornije usledila je nakon desetina sličnih tužbi koje su poslednjih godina podnele druge države i opštine širom SAD protiv kompanija koje se bave eksploatacijom fosilnih goriva u kojima se uglavnom kao argument za tužžbu navodi šteta od klimatskih nepogoda.

Kalifornija je tražila formiranje fonda pomoću kojeg će biti sanirana buduća šteta izazvana klimatskim katastrofama u toj saveznoj državi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin