Novosti

Ulični mačak Gaček postao najveća turistička atrakcija poljskog gradića, ali ga popularnost umalo koštala života

Komentari

Autor: Euronews

21/11/2023

-

21:32

Ulični mačak Gaček postao najveća turistička atrakcija poljskog gradića, ali ga popularnost umalo koštala života
Ulični mačak Gaček postao najveća turistička atrakcija poljskog gradića, ali ga popularnost umalo koštala života - Copyright Prinskrin/Youtube/wSzczecinie

veličina teksta

Aa Aa

Mačak lutalica Gaček postao je hit na društvenim mrežama početkom godine, kada je odabran za najveću turističku atrakciju grada Ščećin u Poljskoj. Njegov video prikupio je više od pet milinona pregleda, a mnogi turisti dolazili su da ga obiđu u njegovoj drvenoj kućici.

Prozvan "kraljem Kazupske ulice", mačor je čak dobio rejting od pet zvezdica na Gugl mapama, a gosti su se utrkivali ko će da ga počasti boljim zalogajima.

Međutim, tolika pažnja Gačeku je donela i neželjene posledice u vidu viška kilograma, koji su počeli da mu ugrožavaju život do te mere, da mu je na kraju pronađen dom i propisana dijeta.

Veća atrakcija i od srednjevekovnog zamka

Svet je saznao za Gačeka 2020. godine, kada je proglašen većom atrakcijom čak i od zamka iz 14. veka u Ščećinu, a njegova lokacija na Gugl mapama dobila više od 2.500 najviših ocena, pre nego što je obrisana.

U aprilu ove godine intervenisalo je Udruženje za dobrobit životinja iz Šćećina, nakon što je utvrđeno da mačak pati od problema sa zubima i zglobovima i sve zbog prekomernog uživanja u jelu.

Dobio je veterinarsku negu, ali je i dalje morao da izgubi između četiri i pet kilograma, zbog čega mu je pronađen novi dom, gde mu je propisana dijeta.

Lokalci su u međuvremenu tražili da se Gaček vrati na ulicu i optužili Udruženje da su pokušali da profitiraju od njegove slave, piše poljska Gazeta.

"To nam je teško palo. Mnogo poruka mržnje dobijali smo sa svih strana", naveli su iz udruženja na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gacek (@kotgacekeveryday)

 

Ipak, sudeći po fotografijama Gačeku je bolje i već je smršao, a slavu koristi kako bi pomogao i drugim životinjama, piše Euronews.

Naime, u njegovu čast, posetioci i građani Ščećina mogu da doniraju hranu za ulične mačke ili uplate novčana sredstva u kampanju "Gaček kupuje hranu beskućnicima".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja