Novosti

Za kuvano vino i do deset evra: Cene na božićnim pijacama ove godine iznenadile Evropljane

Komentari

Autor: Euronews/Angela Symons

17/12/2023

-

10:40

Za kuvano vino i do deset evra: Cene na božićnim pijacama ove godine iznenadile Evropljane
Božićni market u Budimpešti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U nekim delovima Evrope visoke cene idu ruku pod ruku sa božićnim marketima. Ipak, u nekim gradovima, ovogodišnji rastući visoki troškovi predstavili su novi šok. 

Istraživanje iz 2023. proglasilo je božićnu pijacu u Budimpešti najboljom u Evropi - ali sa hot-dogovima na meniji koji koštaju  21 evro, entuzijazam počinje da jenjava, piše Euronews.

Sa prosečnim platama ispod 830 evra mesečno, lokalno stanovništvo previše plaća ukoliko želi da učestvuje na svečanostima. Zdela gulaša je 12 evra, a kupusa 17 evra.

Kako ističe posetiteljka iz Pečuja Margit Varga: "Ovo nije napravljeno za mađarske novčanike".

Međutim, Mađarska nije jedina zemlja koja se suočava sa prazničnim šokovima jer inflacija kada je reč o prehrambenim proizvodima nastavlja da grize, dostigavši visok nivo od skoro 20 odsto u EU ranije ove godine.

Evo kako se kreću cene na drugim božićnim pijacama.

profimedia

 

Božićne pijace u Ujedinjenom Kraljevstvu označene kao "pakao na zemlji" zbog visokih cena

Sa svojim zimskim festivalima i bajkovito osvetljenim kaldrmisanim ulicama, glavni grad Škotske obećava magično božićno bekstvo.

Ali ove godine, božićna pijaca u Edinburgu je označena kao "pakao na zemlji" sa "nečuvenim cenama" i "pljačkanjem ma tezgama", piše jedan korisnik platforme X. Hamburgeri koštaju 12 funti (14 evra), karte za veliki točak su 10 funti (11,60 evra), a kuvano vino čak 7 funti (8 evra).

U Engleskoj stvari nisu mnogo bolje. Na severoistočni grad Jork se obično može osloniti da će ponuditi svečanosti po nižim  cenama u odnosu na one u Londonu. Ali ove godine, burger i čips takođe koštaju 12 funti (14 evra), dok je kuvano vino nešto razumnije 5 funti (5,80 evra).

To je skoro u rangu sa čuvenom londonskom Zimskom zemljom čuda, gde će vas kuvano vino koštati 5,70 funti (6,60 evra), hamburgeri koštaju do 14 funti (16,20 evra), a hot-dogovi su 8,50 funti (9,90 evra). U špicu, vožnja na džinovskom točku košta 11 funti (12,80 evra).

profimedia

 

Na severozapadu, cene na božićnoj pijaci u Liverpulu takođe su se digle. Lokalne novine Liverpool Echo objavile su cene na Fejsbuku uključujući kuvano vino od 6,50 funti (7,50 evra) i kobasicu od 8 funti (9,30 evra). 

U Nemačkoj takođe više cene

U Nemačkoj, rodnom mestu božićnih pijaca, praznična tradicija je skoro sveta. Ali to nije zaštitilo posetioce od inflacije.

Jedna osoba je na društvenim mrežama postavila sliku sa kobasicom od 6 evra sa božićnog sajma u Frankfurtu, rekavši da su "cene ove godine porasle".

profimedia

 

Po ceni od 4-5 evra, i do 10 evra uz porciju, kuvano vino na božićnim pijacama u Berlinu je daleko iznad onoga što su mnogi posetioci spremni da plate: istraživanje nemačkog anketara Civei pokazalo je da bi trećina ljudi potrošila 3-3,99 evra, dok bi četvrtina smatrala da je manje od 3 evra prihvatljivo.

Na Božićnoj pijaci u Špandauu, posetioci su uzvikivali listu Berliner cajtung: "Vau, ovde je skupo", dodajući da su cene za oko 1 evro više nego prošle godine. Sličan porast je primećen na božićnoj pijaci u Strazburu u Francuskoj, navodi emiter BFM TV.

Komentari (0)

Putovanja