Novosti

Velika Britanija ukida karantin svim vakcinisanim putnicima iz Francuske

Komentari

Autor: Tanjug

05/08/2021

-

10:16

Velika Britanija ukida karantin svim vakcinisanim putnicima iz Francuske
Velika Britanija ukida karantin svim vakcinisanim putnicima iz Francuske - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija ukida obavezan karantin za potpuno vakcinisane putnike iz Francuske

Naime, Britanija je 30. jula donela odluku o ukidanju uslova karantina za sve potpuno vakcinisane putnike koji dolaze iz Evrope osim Francuske, zbog prisutnosti beta varijante u toj zemlji, a Pariz je istog dana ovu odluku nazvao diskriminatornom i nerazumljivom i izrazio nadu da će biti preispitana što je pre moguće.

Današnja promena statusa Francuske, druge najpopularnije destinacije za Britance pre pandemije, znači da se ona ponovo pridružuje žutoj listi, a vlada je saopštila da je napravila promenu jer je sada pala prisutnost beta varijante koronavirusa, prvi put otkrivena u Južnoj Africi, prenosi Rojters.

"Iako moramo i dalje biti oprezni, današnje promene otvaraju niz različitih destinacija za odmor širom sveta, što je dobra vest i za turistički sektor i za stanovništvo koje je zaintresovano za putovanja", poručio je britanski ministar saobraćaja Grant Šaps.

Ublažavanje mera za druge države

Pored Francuske, Engleska i Škotska takođe su ublažile pravila za Austriju, Nemačku, Sloveniju, Slovačku, Letoniju, Rumuniju i Norvešku, a povećale su cenu za obavezne karantinske hotele za zemlje sa crvene liste za 60 odsto, na 2.285 funti po odrasloj osobi.

Austrija, Nemačka, Slovenija, Slovačka, Letonija, Rumunija i Norveška biće dodate na zelenu listu Engleske za putovanja sa niskim rizikom od 8. avgusta, što znači da putnici u zemlju iz tih država ne moraju da odu u samoizolaciju bez obzira da li su u potpunosti vakcinisani ili ne.

Velika Britanija je uvela sistem "semafora" za međunarodna putovanja, pri čemu zemlje sa niskim rizikom imaju zelenu ocenu za putovanja bez karantina, zemlje sa srednjim rizikom obeležene su žutom bojom, a putnici iz crvenih zona moraju da provedu 10 dana u izolaciji u karantinskom hotelu.

Komentari (0)

Putovanja