Novosti

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2021

-

09:20

Nova pravila za ulazak u Hrvatsku
Nova pravila za ulazak u Hrvatsku - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Svi putnici koji su u tranzitu, uključujući i osoblje u sektoru saobraćaja, moraće da napuste Hrvatsku u roku od 12 sati od trenutka ulaska, inače će im u protivnom biti određena epidemiološka mera samoizolacije, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

U Hrvatsku bez većih ograničenja mogu oni iz Evropske unije, šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, nezavisno od državljanstva - ako poseduju digitalnu EU potvrdu. Oni bez kovid potvrde moći će da uđu sa negativnim antigenskim testom ili potvrdom o preležanoj bolesti.

Međutim, državljani trećih zemalja, u koje spada i Srbija sada mogu da uđu u uHrvatsku sa kovid potvrdom ako u toj zemlji imaju dugotrajni boravak ili pravo boravka na osnovu direktiva EU ili nacionalnog prava, kao i lica koja imaju nacionalne dugoročne vize, a dolaze iz trećih zemalja.

Osobe koje putuju iz turističkih razloga moraju imati potvrdu o rezervaciji ili uplaćenom smeštaju u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili unajmljenom plovilu ili drugom obliku turističkog smeštaja, ili su vlasnici kuća ili plovila, moći će da uđu u Hrvatsku po sledećim uslovima:

- negativan PCR ili antigenski test
- uz potvrdu o preležanom kovidu
- uz pozitivan PCR test kojim se potvrđuje da je osoba bila zaražena u prethodnih godinu dana
- uz testiranje pri ulasku u Hrvatsku
- u slučaju nemogućnosti testiranja određuje se mera samoizolacije u trajanju od 10 dana.

Ulazak u Hrvatsku biće odobren u slučaju nužnih putovanja državljanima trećih zemalja koji nisu članovi porodica državljana članica šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, niti su lica s dugotrajnim boravištem.

U pitanju su zdravstveni radnici, istraživači u zdravstvu i njegovatelji starijih lica, pogranični radnici, sportisti, osoblje u sektoru saobraćaja, diplomate, osoblje međunarodnih organizacija i lica koja primaju poziv međunarodnih organizacija i čija je fizička prisutnost potrebna za dobro funkcionisa tih organizacija.

Isto važi i za vojno i policijsko osoblje, humanitarne radnike i osoblje civilne zaštite pri obavljanju svojih dužnosti, putnike u tranzitu, uz obavezu napuštanja Hrvatske u roku od 12 časova od ulaska, lica koja putuju radi školovanja, te mornari ako se ne zadržavaju u Hrvatskoj duže od 12 časova.

Detaljnije o pravilima za ulazak u Hravtsku možete pročitati na sajtu koronavirus.hr.

Komentari (1)

Roki

06.10.2021 10:29

Ovo vise lici na vize nego na kovid mere

Putovanja