Novosti

Božićne svečanosti u Laponiji u punom jeku, Deda Mraz je vakcinisan i spreman da ispuni novogodišnje želje svoj deci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/12/2021

-

08:12

Associated Press • Euronews Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Deda Mraz se sprema za svoje globalno putovanje i darivanja u snegom prekrivenoj Laponiji, na ivici Arktičkog kruga. Kao i prošle godine, njegov zadatak je je ove godine izazovniji zbog pandemije. Srećom po sve, dedica je dobio specijalni status pa mu ne preti karantin prilikom prelaska granica.

Selo Deda Mraza nalazi se na ivici arktičkog kruga, oko osam kilometara severno od Rovaniemija, glavnog grada finske Laponije. U ovo doba godine, sunce izlazi tek oko 11 sati, ali to ne sprečava Deda Mraza i njegove verne vilenjake da se užurbano pripremaju za Badnje veče.

"Pripreme za Božić teku prilično dobro. Još samo nekoliko dana i krećemo da obradujemo decu šriom sveta. Svi su bili dobri u protekloj godini, posebno deca i sva zaslužuju pokone", kaže Deda Mraz.

Prema lokalnom turističkom odboru Visit Rovaniemi, preko pola milona ljudi se svake godine odluči da poseti destinaciju na temu Božića kako bi upoznali Deda Mraza, igrali se u snegu, grudvali i osetili praznični duh. Međutim, kako navode, zbog situacije sa koronom prošle godine je taj broj bio znatno smanjen. Prošlog decembra selo Deda Mraza posetilo je nešto više od 11.000 turista, od kojih je svega 1.100 bilo iz inostranstva.

profimedia

 

Za ovu godinu, kažu iz organizatori, dosta su optimističniji, jer se međunarodni turisti polako vraćaju u Laponiju kako bi uživali u prazničnoj atmosferi.

"Božićna sezona je tu. Imam 48 godina i prvi put sam u Laponiji, a želeo sam oduvek da posetim Deda Mraza", kaže Manuel Perez koji je doveo svoju osmogodišnju ćerku Oliviju.

profimedia

 

 

Za to vreme, u obližnjem selu, vilenjaci užurbano rade i pomažu Deda Mrazu kojem i dalje pristižu pisma iz celog sveta. Njihova pošta primi godišnje oko pola miliona pisama u kojima su spiskovi želja, a u vreme najvećeg opterećenja, par dana pred praznik, dnevno ume da stigne i oko 30.000 dnevno.

"Vilenjak" Katja kaže da najviše pošte dolazi iz Finske, Poljske, Kine, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva i Italije. Ona kaže da deca traže Lego igračke, knjige, slagalice i druge stvari.

"Bilo je želja za za određenom odećom, slatkišima... uvek traže slatkiše. Upravo sam pročitala pismo u kome jedno dete želi da se pandemija uskoro završi", kaže ona.

Sa svim pročitanim pismima i spakovanim poklonima Deda Mraz i njegov verni irvas Rudolf kreću u snegom prekrivenu šumu.

"Čeka nas dug put, čeka nas mnogo dobre dece i moramo da požurimo", rekao je on prihvatajući uzde na svojim crvenim sankama koje polako kreću u još jednu novogodišnju noć.

profimedia

 

Poruka deci iz Finske: Ne brinite, Deda Mraz vakcinisan i stiže da isporuči sve poklone

Da je Deda Mraz ne samo deo turističke ponude već i tradicije Sinske svedoči i saopštenje Ministarstva inostranih poslova te zemlje.

"Prema posebno dogovorenim multilateralnim sporazumima, Deda Mraz i njegove sanke koje vuku irvasi dobijaju izuzeće od ograničenja putovanja kako bi se osiguralo da mogu da isporuče svoje poklone", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Finske.

Dodaje se da Deda Mraz, gospođa Mraz i njihovi vilenjaci obično nisu podložni bolestima, ali su ipak svi potpuno vakcinisani. 

profimedia

 

"Kada je vakcina protiv koronavirusa postala dostupna, oni su odmah vakcinsani, jer poštuju sve propise i preporuke. To je važno jer je Deda Mraz osetljiv na želje dece i želi da ih sve ispuni", navodi Ministarstvo. 

"Živimo u izuzetno teškom vremenu već dve godine. Teško je svima, ali zamislite kakav je osećaj za šestogodišnje dete u ovom periodu. Pa pandemija traje trećina njegovog života", kaže Deda Mraz.

Kako je dodao, vreme je da period brige pretvori u obilje dobre volje i da ovaj Božić za decu postane nezaboravan.

Komentari (0)

Putovanja