Evropa

Sveštenik u Italiji rekao deci da Deda Mraz ne postoji, crkva se izvinila

Komentari

Autor: AP

12/12/2021

-

14:31

Sveštenik u Italiji rekao deci da Deda Mraz ne postoji, crkva se izvinila
AP/Alessandra Tarantino - Copyright AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Rimokatolička crkva na Siciliji javno se izvinila ogorčenim roditeljima nakon što je njen biskup Antonio Staljano grupi dece rekao da Deda Mraz ne postoji. Iz eparhije Noto su insistirali da Staljano nije nameravao da "uništi dečije snove" dve nedelje pre Božića.

Portparol eparhije, sveštenik Alesandro Paolino, rekao je da je Staljano pokušavao da objasni pravo značenje Božića i priče o Svetom Nikoli, koji je davao poklone siromašnima i bio je proganjan od strane rimskog cara.

Italijanski mediji pišu kako je Staljano tokom nedavnog verskog festivala rekao da Deda Mraz ne postoji i da je "njegov crveni kostim kreirala kompanija 'Koka kola' zbog reklame".

"U ime biskupa, izražavam tugu zbog ove izjave koja je razočarala mališane i želim da istaknem da su nejgove namere bile sasvim drugačije. Ne bi trebalo da kvarimo dečju maštu, već da iz nje izvlačimo primere koji su pozitivni. Deda Mraz je efektna slika koja prenosi važnost velikodušnosti i deljenja. Međutim, kada ova slika izgubi svoje značenje, vidite Deda Mraza zvanog 'konzumerizam', želju za posedovanjem i kupovinom. Onda morate ponovo da ga vrednujete, dajući mu novo značenje", napisao je Paolino na svom Fejsbuk nalogu.

Mada su neki roditelji bili zadovoljni objašnjenjem i prihvatili izvinjenje Noto eparhije, većina je optužila Staljana da se meša u porodične tradicije i narušava ih, kao i da kvari raspoloženje deci, koje ionako nije na visokom nivou zbog pandemije.

"Vi ste dokaz da ne razumete ništa kada su u pitanju porodica, deca i edukacija o porodičnim vrednostima", stoji u jednom komentaru ispod Paolinijeve objave.

Komentari (0)

Evropa