Novosti

Sve što treba da znate o ETIAS-u: Da li ćemo svaki put kada putujemo u zemlje EU morati da platimo sedam evra?

Komentari

Autor: T.T.

25/12/2021

-

10:59

Sve što treba da znate o ETIAS-u: Da li ćemo svaki put kada putujemo u zemlje EU morati da platimo sedam evra?
Sve što treba da znate o ETIAS-u: Da li ćemo svaki put kada putujemo u zemlje EU morati da platimo sedam evra? - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI; AP Photo/Marta Lavandier; Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Još 2016. godine nekadašnji predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker rekao je da "Evropa mora znati ko prelazi njene granice". I od 1. januara to će zaista biti tako kada je u planu pokretanje Evropskog sistema za putne informacije i odobrenja (ETIAS). Prvih šest meseci biće probni period, da bi do kraja sledeće godine ETIAS bio potpuno implementiran u sisteme EU, saznaje Euronews Srbija.

Dakle, u pitanju je sistem koji će odobravati putovanja putnicima kojima nije potrebna viza za ulazak u EU, odnosno prostor Šengena. Među njima je i Srbija, kao i države Zapadnog Balkana, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, Kanada, Australija, zemlje Latinske Amerike, ukupno 63 zemlje.

Sistem ima za cilj da pomogne putnicima da izbegnu birokratiju i zadržavanja na granicama EU i možda neće predstavljati administrativni, ali hoće finansijski teret.

Naime, kada prođe probni period ETIAS-a, a najverovatnije od kraja sledeće godine, državljani Srbije će morati da plaćaju sedam evra za apliciranje. Zahtev za ETIAS dozvolu će se podnositi online i apliciranje bi trebalo da traje svega nekoliko minuta. Osim osnovnih ličnih podataka, moraćete da odgovorite i na nekoliko pitanja koja se odnose na putovanja u ratne zone ili u vezi sa kriminalnim dosijeom, a jednom kada dobijete dozvolu, ona će važiti tri godine ili do isteka pasoša.

ETIAS će tako predstavljati automatizovani IT sistem kreiran da identifikuje bezbednosne rizike, iregularne migracije ili visoke rizike od epidemije za putnike koji putuju u zemlje Šengena, a na koje se ne primenjuje bezvizni režim. U isto vreme, ovaj mehanizam će olakšati prelazak granica za ogromnu većinu putnika koji ne nose taj rizik.

Kako će sistem funkcionisati?

Državljani koji nisu iz EU a kojima nije potrebna viza za putovanje u šengenski prostor, među kojima je Srbija, moraće da podnesu zahtev za dozvolu putovanja preko ETIAS sistema pre svog putovanja.

Još ne postoji zvaničan veb-sajt za prijavu za ETIAS.

Trenutno se radi na uspostavljanju veb-sajta odakle će putnici moći da se prijavljuju za odobrenje za putovanje, u okviru priprema za primenu ETIAS-a. Ovaj veb-sajt će biti deo “europa.eu” domena i koristiće vizuelni identitet EU, te će korisnicima interneta biti lako da ga prepoznaju kao zvaničan veb-sajt EU.

Informacije prikupljene preko ETIAS-a omogućiće, uz puno poštovanje osnovnih prava i principa zaštite podataka, prethodnu verifikaciju potencijalne bezbednosti, te neregularnu migraciju visokog rizika od epidemije.

ETIAS odobrenje će koštati sedam evra i to će biti jednokratna naknada. Važiće tri godine i za više ulazaka. Podnosioci prijava mlađi od 18 i stariji od 70 godina će biti oslobođene ove naknade. Putnici koji ne mogu da se prijave, bilo zbog starosti, nivoa pismenosti ili pristupa informacionim tehnologijama, itd. moći će da podnesu svoju prijavu preko treće strane/lica.

Poređenja radi, odobrenje za putovanje u SAD, ESTA, košta $14 (oko €11) i važi dve godine, dok australijska ETA košta $20 (oko €12) i važi samo godinu dana.

Prema aktuelnom planu, očekuje se da će ETIAS krenuti sa radom do kraja 2022. godine. Kada stupi na snagu, primeniće se prelazni period od barem 6 meseci, tokom kog neće biti obaveze da se poseduje važeće odobrenje za putovanje. Tokom ovog prelaznog perioda države članice će morati da obaveštavaju putnike o obavezi da imaju važeće odobrenje za putovanje po prestanku prelaznog perioda. To će u najmanju ruku podrazumevati deljenje informatora putnicima.

Nakon prelaznog perioda će uslediti grejs period. Tokom grejs perioda će se primenjivati obaveza posedovanja odobrenja za putovanje, osim ako lice prvi put prelazi granicu od završetka prelaznog perioda.

ETIAS nema veze sa EU digitalnim kovid sertifikatom

Obrasci za prijavu za ETIAS odobrenje za putovanje neće tražiti informacije o zdravstvenom stanju, pa ni u vezi sa vakcinacijom protiv kovida, imunizacijom, oporavkom ili testiranjem.

Tačno je da ETIAS može da pomogne da se proveri da li putovanje predstavlja visok epidemiološki rizik, i ta provera će se vršiti zahvaljujući indikatorima rizika koji su razvijeni na osnovu informacija koje pružaju države članice, informacija o epidemiološkom nadzoru i procena rizika koje obavlja Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti, kao i izbijanja epidemije o kojima izvesti Svetska zdravstvena organizacija.

U pojedinačnim slučajevima, ako država članica smatra da informacije koje je dao podnosilac prijave nisu dovoljne da bi se donela odluka o izdavanju ili odbijanju odobrenja za putovanje na osnovu potencijalno visokog epidemiološkog rizika, država članica može da traži dodatne informacije ili dokumentaciju od podnosioca prijave. Ta dokumentacija može da sadrži, na primer, zdravstvenu potvrdu i potvrdu o vakcinaciji.

ETIAS nije viza

ETIAS odobrenje nije viza i ne uvodi obaveze kakve podrazumevaju vize.

Neće biti potreban odlazak u konzulat radi podnošenja prijave, neće se prikupljati biometrijski podaci niti će biti potrebna dodatna dokumentacija osim važeće putne isprave.

Procedura za dobijanje vize za Šengen traje do 15 dana, a u nekim slučajevima može da se produži na 30 ili 60 dana, dok je potrebno svega par minuta da se popuni onlajn ETIAS prijava i u većini slučajeva podnosilac će dobiti odgovor za nekoliko minuta. Odobrenje će važiti tri godine, znatno duže nego viza za Šengen, i to za veći broj ulazaka. Ceo proces će biti brz i lak i prijava će rezultirati automatskim odobrenjem u većini slučajeva (očekivano preko 95%).

 

Komentari (0)

Putovanja