Novosti

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ukinuli preporuku da se ne putuje u Srbiju i još 90 država

Komentari

Autor: Tanjug

18/04/2022

-

21:13

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ukinuli preporuku da se ne putuje u Srbiju i još 90 država
Tanjug/AP/Michael Perez - Copyright Tanjug/AP/Michael Perez

veličina teksta

Aa Aa

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su danas da su za oko 90 stranih destinacija ukinuli preporuku da se ne putuje u te zemlje zbog koronavirusa.

Među zemljama i regionima, koji su sa najvišeg četvrtog spušteni na treći nivo (visokog rizika), su Srbija i Crna Gora, preneo je Glas Amerike. Nevakcinisanim građanima i dalje se savetuje da ne putuju u zemlje koje su na trećem nivou.

"Ako imate oslabljeni imuni sistem ili ste u povećanoj opasnosti od teških bolesti, čak i ako ste vakcinisani protiv korone, razgovarajte sa vašim lekarom o rizicima i razmotrite da odložite put u ovu destinaciju. Čak i ako ste vakcinisani i dalje možete da budete u opasnosti da se zarazite i da prenosite koronavirus", navodi se, između ostalog, u preporukama za Srbiju i Crnu Goru.

Među zemljama, za koje je ukinuto upozorenje su i Velika Britanija, Francuska, Izrael, Turska, Australija, Grčka, Hongkong, Italija, Japan, Južna Koreja, Španija i Rusija. Američke zdravstvene vlasti su prošle nedelje saopštile da će preispitati preporuke za putovanja i da će upozorenje najvišeg, četvrtog nivoa, izdavati u specijalnim okolnostima, kao što je brzi rast broja slučajeva ili ektremno visok broj zaraženih.

U međuvremenu federalni sudija na Floridi poništio je uredbu o obaveznom nošenju maski u avonima i drugom javnom saobraćaju. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su nedavno produžili uredbu o nošenju maski do 3. maja, da bi osigurali više vremena da se prouči podvarijanta omikrona BA.2 koja je sada odgovorna za ogromnu većinu slučajeva u SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja