Fokus

Globalni samit o kovidu 19 zakazan za 12. maj - da li se nazire kraj pandemije?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/04/2022

-

15:23

Globalni samit o kovidu 19 zakazan za 12. maj - da li se nazire kraj pandemije?
Tanjug/Sava Radovanović, Dimitrije Nikolić, Zoran žestić, Pixabay - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, Dimitrije Nikolić, Zoran žestić, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Globalni samit o kovidu 19 na kojem bi trebalo da se diskutuje o naporima da se okonča pandemija kao i o pripremi za buduće pretnje po javno zdravlje zakazan je za 12 . maj, saopštila je Bela kuća.

Samit će biti održan virtuelno, a formalno će domaćin biti SAD, zajedno sa Nemačkom koja trenutno predsedava grupom G7, Indonezijom koja predsedava G20, Senegalom koji predsedava Afričkom unijom, i Belizeom koji predsedava CARICOM (Karipska zajednica).

"Samit će povećati kolektivne napore da se završi ova akutna faza pandemije kovida 19 i da se radi na pripremi za buduće zdravstvene pretnje", navedeno je u zajedničkoj izjavi, prenosi agencija AFP.

profimedia

 

To će biti drugi globalni samit o kovidu 19, a od posledica te bolesti do sada je premilo više od šest miliona ljudi. Američki predsednik Džozef Bajden je bio domaćin sličnog samita prošlog septembra. On je tada apelovao na partnere da se poveća vakcinacija i da do septembra ove godine u svakoj zemlji bude više od 70 odsto vakcinisanih.

Poziv da se donesu "nova rešenja"

Uoči novog samita, u izjavi su pozvani svetski lideri, članovi civilnog društva, nevladine organizacije, filantropi i predstavnici privatnog sektora da donesu nova rešenja i da se posvete vakcinaciji u svetu da bi se spasili životi i da bi se osigurala bolja zdravstvena sigurnost.

"Širenje novih varijanti virusa, kao što je omikron, ojačalo je potrebu za strategijom kontrole kovida 19 u svetu", navedeno je.

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

Posebno se ističe da mora da postoji fokus na zaustavljanju sličnih katastrofa u budućnosti.

"Znamo da se sada moramo pripremiti da izgradimo, održimo i finansiramo globalne kapacitete koji su nam potrebnio, ne samo za nove varijante kovvida 19, već i za buduće krize", stoji u izjavi.

Petrović: Stručna konferencija za sumiranje rezultata

Epidemiolog Radmilo Petrović rekao je za Euronews Srbija da je reč o stručnoj konferenciji na kojo će biti sumirani svi rezultati, i na kojoj će se izvući zaključci i dati preporuke o daljim koracima.

profimedia

 

"Naravno, svaka zemlja pojedinačno će donositi odluke, kao i do sada, o putovanjima, kako će se ulaziti-izlaziti iz zemlje, kako će biti nastavljena trgovina...", naveo je Petrović.

On smatra da je ovo kraj epidemije kovida - 19, bar što se tiče Srbije.

"Ovo što se sada dešava su repovi poslednjeg talasa. Sa kovidom 19 smo praktično završili", rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet