Novosti

Gradonačelnik poručio planinarima na Monblanu: Platite depozit 15.000 evra za spasavanje i eventualnu sahranu

Komentari

Autor: BBC / Tanjug

07/08/2022

-

15:28

Gradonačelnik poručio planinarima na Monblanu: Platite depozit 15.000 evra za spasavanje i eventualnu sahranu
Gradonačelnik poručio planinarima na Monblanu: Platite depozit 15.000 evra za spasavanje i eventualnu sahranu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uslovi na Monblanu sada su toliko opasni da bi planinari trebalo da plate depozit od 15.000 evra kako bi pokrili troškove spasavanja i eventualne sahrane, upozorio je Žan-Mark Peleks gradonačelnik francuskog grada Sen Žervea.

Nedostatak zimskog snega i izuzetna vrućina ovog leta destabilizovali su stene i otežali prelazak kroz pukotine, a vrućina, koja se pripisuje klimatskim promenama, povećala je rizik od lavina na Alpima, jer se glečeri tope.

Peleks je za BBC, istakao da je topli talas uticao na to da odroni stena budu učestaliji i da su oni koji su ignorisali upozorenja i krenuli putem Gutera uz planinu igrali "ruski rulet".

On je naveo da je prosečna cena spasavanja ljudi na planini 10.000 evra, a da su troškovi sahrane 5.000 evra, te ocenio da je neprihvatljivo da francuski poreski obveznici pokrivaju te troškove. Kritikovao je one koji posećuju ovu planinu, a da se adekvatno ne pripreme za to, odnosno one koji ne poštuju pravila.

profimedia

 

Kao primer za to naveo je grupu Rumuna koji su 30. juna pronađeni u trenutku kada su nosili šorc i patike. Ispričao je da su oni preko razglasa na policijskom helikopteru pozivani da se vrate, a da su odgovorili da će se dan kasnije vratiti. Objasnio je da iznos depozita za planinare mora da bude veliki kako bi se skrenula pažnja na problem.

Monblan ima 11 vrhova iznad 4.000 metara u Francuskoj i Italiji i obično privlači stotine hiljada turista svake godine. Godišnje se izvede stotine akcija spasavanja u masivu i beleži se nekoliko desetina smrtnih slučajeva penjača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja