Istorija

Kratka istorija prvih Zimskih olimpijskih igara: Kako su izgledala takmičenja u gradiću ušuškanom u francuskim Alpima

Komentari

Autor: History, Britanica, Euronews Srbija, TIME

05/02/2022

-

20:41

Kratka istorija prvih Zimskih olimpijskih igara: Kako su izgledala takmičenja u gradiću ušuškanom u francuskim Alpima
Kratka istorija prvih Zimskih olimpijskih igara: Kako su izgledala takmičenja u gradiću ušuškanom u francuskim Alpima - Copyright Unsplash, AP

veličina teksta

Aa Aa

Gotovo čitav vek ranije, 25. januara godine 1924, prvi put je održana "Međunarodna nedelja zimskih sportova" gde su najuspešniji sportisti širom sveta mogli da se takmiče u francuskim Alpima - taj godađaj je u istoriji upamćen kao prve zvanične Zimske olimpijske igre, iako su se s početka 20. veka organizovala brojna takmičenja u skijanju.

Igre u Šamoniju su prvobitno bile organizovane kao manifestacija koji je sponzorisao MOK, ali nije bila zvanično dobila status Olimpijskih igara.

Iako je publika uživala u čitavoj organizaciji u to vreme, Zimske olimpijske igre nisu bile "velika stvar", i nisu dobile ni približno ovoliku pažnju medija i javnosti kao što je to slučaj danas, smatra David Valečinski, istaknuti olimpijski istoričar koji je napisao niz knjiga o istoriji Olimpijade, a prenosi portal TIME.

Skandinavske zemlje odbile ideju u početku

Ideja za određivanje Zimskih olimpijskih igara izneta je na sedmoj sednici Olimpijskog kongresa MOK-a održanom u junu 1921, prema zvaničnom olimpijskom zapisu o tom događaju.

Koncept je naišao na odbijanje skandinavskih zemalja, koje su već učestvovale u sopstvenom takmičenju, zvanom Nordijske igre, od 1901. godine i plašile su se da bi stvaranje Zimskih olimpijskih igara odvratilo pažnju od njega. Međutim, MOK je pristao na "međunarodnu nedelju zimskih sportova, kao deo proslave Igara VIII Olimpijade" 1924. u Parizu.

Tanjug AP

 

Tokom narednih nekoliko godina, MOK se sastao kako bi zvanično uspostavio Šamoni kao grad domaćina za prve Zimske olimpijske igre i odobrio 16 događaja. Francuski nacionalni olimpijski komitet pomogao je u finansiranju novih objekata u Šamoniju za domaćine igara.

Prve zimske olimpijske igre su tada održane od 25. januara 1924. do 5. februara 1924. i oko 10.000 ljudi je platilo ulaznicu da prisustvuju takmičenju.

Najveće zvezde prvih ZOI

Na Igrama je učestvovalo oko 250 sportista iz 16 zemalja, takmičeći se u 16 ​​disciplina. Jedanaest atletičarki učestvovalo je u takmičenju u umetničkom klizanju, jedinom sportu koji je tada bio otvoren za žene.

Finski brzi klizač Klas Tunberg pokazao je najimpresivniji nastup u Šamoniju, osvojivši tri zlatne medalje, jednu srebrnu i jednu bronzanu. Norvežanin Torlajf Haug bio je zvezda takmičenja u nordijskom skijanju, pobedivši u tri discipline.

U hokeju na ledu, kanadski tim je u prva tri meča uspeo da postigne gol 85 puta bez primljenog gola. Kanada je osvojila turnir postigavši 122 gola, a primila je svega tri.

Iako je u toj disciplini 1924. godine zauzela poslednje mesto od osam takmičara, norveška klizačica Sonja Heni se istakla po svom uzrastu. Imala je samo 11 godina kada se takmičila na prvim Zimskim olimpijskim igrama. Nakon toga, njena karijera je uzela maha — osvojila je tri zlatne medalje 1928, 1932. i 1936. godine, a na kraju je i glumila u velikom broju filmova.

Tanjug AP

 

Šamoni ušuškan u Alpima

Šamoni je jedno od najpoznatijih skijališta i najelitnijih zimskih destinacija u Francuskoj. Nalazi se u podnožju masiva Monblana sa najvišim vrhom od oko 4.809 m nadmorske visine.

Pixabay

 

Najviši tramvaj u Francuskoj, Tramway de Mont-Blanc, saobraća u dolini ovog gradića. Tramvaj se penje od St. Gervais do Nid d'Aiglea na 2380 metara. Povratna karta iznosi oko 34 evra.

Šamoni je tunelom povezan sa italijanskim gradom Gurmajer. Tunel Mon Blan je dugačak 11,6 metara i prolazi kroz sam masiv. 

Komentari (0)

Magazin