Istorija

Otrov za pacove, psi i pokvarene jabuke: Olimpijski maraton 1904. godine je najneobičniji sportski događaj u modernoj istoriji

Komentari

Autor: T. Stanković

04/07/2021

-

22:34

Otrov za pacove, psi i pokvarene jabuke: Olimpijski maraton 1904. godine je najneobičniji sportski događaj u modernoj istoriji
Otrov za pacove, psi i pokvarene jabuke: Olimpijski maraton 1904. godine je najneobičniji sportski događaj u modernoj istoriji - Copyright Wikipedia/Missouri History Museum

veličina teksta

Aa Aa

Iako su danas Olimpijske igre jedna od najvećih i najozbiljnijih sportskih manifestacija na svetu, početkom XX veka još nije bila tako dobra organizacija.

Muški maraton na Letnjim igrama 1904. godine održan u Sen Luisu, definitivno je jedan od najneobičnijih događaja u modernoj istoriji sporta.

Tokom prvih Letnjih igara u Sjedinjenim Američkim Dražavama u trci su učestvovale 32 osobe, a u događaj su se umešale trule jabuke, otrov za pacove, predsednikova ćerka, automobili i psi lutalice.

Najčudniji maraton

Godine 1904. tek treći put je maraton održavan, kao jedna od 12 atletskih disciplina, na tadašnjim Letnjim igrama. Prvi put su se na ovom događaju pojavili učesnici sa Kube i iz Južne Afrike. Tadašnji maratonci uglavnom nisu bili iskusni trkači, a njihovim timovima je bilo dozvoljeno da po stazi prolaze i automobilima.

Tog vrelog letnjeg dana, 30. avgusta, organizatori su lišili sportiste vode, pa je više od pola učesnika prekinulo trku zbog dehidracije — mnogi od njih su bili i životno ugroženi. Nije bila u pitanju nikakva nestašica vode već je glavni organizator igara Džejms Sujivan hteo da testira granice igrača i time da sprovede istraživanje o dehidraciji, što je u to vreme bila popularna tema.

Muškarac koji je prvi stigao do cilja Fred Lorc bio je diskvalifikovan, jer su ga tokom trke uhvatili grčevi, pa je posle devetog kilometra veći deo staze prešao automobilom. Njegov trener ga je pokupio i vozio do 30. kilometra, gde je Lorc nastavio trku i stigao prvi do ciljne linije.

Wikipedia/UND

 

Kada je pobedio fotografisao se sa Alis Ruzvelt, ćerkom tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Teodora Ruzvelta, ali je otkriveno da je varao pre nego što mu je dodeljena zlatna medalja. Kasnije je pobedio na Bostonskom maratonu 1905. godine.

Pravog pobednika, Tomasa Hiksa su treneri morali da prenesu do ciljne linije, jer je počeo da halucinira zbog ranije konzumiranog otrova za pacove. Tada još nije bilo zabranjeno korišćenje supstanci koje utiču na izdržljivost sportista. Srećom, pored stadiona je bilo nekoliko lekara koji su spasili Hiksov život.

profimedia

Tomas Hiks

To nije bio jedini slučaj da je takmičar tokom maratona umalo izgubio život.

Viljam Gracija pronađen je pored staze kako leži sa teškim unutrašnjim povredama izazvanim udisanjem prašine koju su podizali automobili. Sem Mejor je do pola maratona vodio trku, ali je zbog poteškoća sa disanjem bio prisiljen da odustane.

Čovek koji je završio na četvrtom mestu, a mogao je da pobedi

Andarin Karvahal, muškarac sa Kube visok malo više od metar i po, umalo nije zakasnio na maraton. Budući da je sav svoj novac izgubio kartajući se u Nju Orleansu, morao je da stopira do Sent Luisa i da pretrči maraton u civilnoj odeći, pa je odsekao pantalone kod kolena kako bi izgledale kao šorts.

Pošto 40 sati nije jeo, zaustavio se u voćnjaku tokom trke da bi uzeo nekoliko jabuka, za koje se ispostavilo da su bile trule. Zbog bolova u stomaku, Karvahal je morao da prilegne pored puta i odmori. U međuvremenu je razgovarao sa gledaocima i šaljivo krao breskve od zvaničnika trke.

Wikipedia/Missouri History Museum

Andarin Karvahal

Uprkos svemu tome, završio je na četvrtom mestu. Mnogi su smatrali da je mogao da pobedi i postavi novi rekord, samo da nije toliko puta stajao.

Južnoafrički učesnici, Len Tau i Džen Mašiani, završili su na devetom, odnosno dvanaestom mestu. To je mnoge gledaoce razočaralo jer su smatrali da je Len Tau mogao i bolje da prođe da ga nisu napali psi na kilometar do ciljne linije.

Komentari (0)

Magazin