Istorija

Olimpijska sela pre i posle Igara: Od impozantnih građevina do zapuštenih ruševina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Insider

15/08/2021

-

21:32

Olimpijska sela pre i posle Igara: Od impozantnih građevina do zapuštenih ruševina
Stadion Marakana u Rio de Žaneiru nekada i sada - Copyright AP/Chris Carlson, Silvia Izquierdo

veličina teksta

Aa Aa

Šta se dešava sa sportskim kompleksima po završetku Olimpijskih igara? 

Olimpijske igre su najveća sportska manifestacija na svetu koju, prema procenama, prati oko 3,1 milijardi ljudi i u čiju organizaciju se ulažu ogromne sume. Ipak, veoma je čest fenomen da se posle Igara olimpijski kompleksi pretvore u zapuštene građevine bez ikakve funkcije.

To nije slučaj u svakom gradu koji je nekada bio domaćin OI, ali mnogi stadioni i zdanja, čija je izgradnja koštala više milijardi dolara, danas izgledaju kao scenografije iz horor filma.

Rio de Žaneiro

Prošlo je pet godina otkada je Brazil bio domaćin Olimpijskih igara, a u organizaciju manifestacije Rio de Žaneiro je uložio više od 11 milijardi dolara.

Stadion Marakana, na kom su održane ceremonije otvaranja i zatvaranja, danas je, međutim, potpuno van funkcije, a ni ostatak kompleksa ne izgleda ništa bolje.

Bazeni su prazni, zidovi zgrada očigledno zapušteni, a mnogi delovi prekriveni su korovom i mahovinom.

Soči

Rusija je za izgradnju 11 sportskih kompleksa tokom Zimskih igara 2014. godine uložila više od 50 milijardi dolara.

Olimpijski park Soči izgrađen je na samoj crnomorskoj obali, dok je selo izgrađeno u centru grada, a sportski tereni u neposrednoj blizini.

Iako su same Igre bile zapažene i upamćene kao jedne od najskupljih Ol ikada, Rusija nije pronašla novu svrhu ovom parku posle završetka te sportske manifestacije.

Peking

Peking je uložio čitavo bogatstvo u izgradnju stadiona za održavanje ceremonije otvaranja i zatvaranja Letnjih olimpijskih igara 2008. godine.

Malo je reći da je kompleks od tada izgubio svoj sjaj, budući da je po završetku igara "penzionisan". Ali, privremeno. 

Stadion koji izgledom podseća na ptičije gnezdo će se ponovo koristiti tokom Zimskih olimpijskih igara koje se održavaju u Pekingu 2022. godine, piše Insider.

Atina

Većina građevina koje su nastale samo u svrhu Letnjih olimpijskih igara 2004. godine u Atini, sada je napuštena.

U olimpijski kompleks Heliniko uloženo je 17 milijardi dorala, a nekada grandiozna zdanja, tada potpuno novi sportski tereni i staze, sada su zapuštene i to već približno dve decenije.

Sarajevo

Zimske igre 1984. godine održane su u Jugoslaviji, tačnije u Sarajevu. To je bio prvi put da se Olimpijske igre organizuju na Balkanskom poluostrvu, nakon prvih u modernom dobu u Atini.

Za organizaciju Igara je utrošeno više od 110 miliona dolara, a sagrađene su brojne građevine, kao i sve potrebne staze i tereni za neometani tok manifestacije.

Pre 37 godina, na stadionu "Koševo", otvaranju XIV Zimskih olimpijskih igara prisustvovalo je 50.000 gledalaca. Međutim, brojne staze za skijanje ili bob danas su neupotrebljive, ali stari pijedestal i dalje stoji, kao spomenik za sećanje na istorijski momenat.

Nemačka

Najozloglašenije Olimpijske igare u istoriji održane su u Berlinu 1936. godine

profimedia/JOHN MACDOUGALL

 

Hitler se nadao da će iskoristiti te igre da unapredi svoju antisemitsku agendu i "oduševi ostatak sveta svojom organizacijom".

Iako danas podseća na jezivi grad duhova, Olimpijsko selo jedna je od retkih preostalih građevina iz nacističke Nemačke.

Tokom Igara, selo je smestilo više od 4.000 sportista u zgradama koje danas predstavljaju "muzejski eksponat na otvorenom" iz najmračnijeg perioda nemačke istorije.

profimedia/Ralf Hirschberger/dpa-Zentralbild/dpa

 

 

Komentari (0)

Magazin