Fokus

Šta je Pariz naučio od Tokija tokom OI: Japan je odradio dobar posao, ali biće mnogo bolje ako se vrati publika

Komentari

Autor: Olimpics.com, Euronews Srbija

10/08/2021

-

07:10

Šta je Pariz naučio od Tokija tokom OI: Japan je odradio dobar posao, ali biće mnogo bolje ako se vrati publika
Šta je Pariz naučio od Tokija tokom OI: Japan je odradio dobar posao, ali biće mnogo bolje ako se vrati publika - Copyright Tanjug/AP/Adrienne Surprenant

veličina teksta

Aa Aa

Olimpijske igre 2024. godine biće održane u Parizu, a organizatori te manifestacije su imali priliku da prisustvuju ovogodišnjim Igrama. Etien Toboa, glavni izvršni direktor Organizacionog odbora "Pariz 2024.", ističe da mu je iskustvo koje je stekao gledajući ovogodišnje letnje Igre bilo izuzetno važno.

"Bilo mi je omogućeno da osetim energiju, veličinu i složenost Igara. Ovo je bila sjajna prilika za nas da proverimo mnogo toga i da vidimo kako se zapravo tehnički odvija sve na terenu", ističe Toboa.

U Tokiju su takođe bili prisutni organizatori Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Los Anđelesu (2028. godine) i u Brizbejnu (2032. godine).

Direktor sledećih Igara, koje će se održati u prestonici Francuske, pohvalio je kolege iz Japana što su i tokom pandemije uspeli da organizuju sve kako treba. Budući da se sledeće OI približavaju, priznaje da je ovogodišnju manifestaciju posmatrao na drugačiji način. 

"Prisustvovao sam mnogim Igrama od 1992. godine, ali znajući da smo mi sledeći, trenutno na to gledam iz jednog sasvim drugog ugla. Sada razmišljam šta sve mogu da učinim do 2024. godine", objašnjava Toboa, prenosi "Olympics".

On smatra da će Olimpijske igre biti znatno bolje ako se ponovo otvore za javnost, jer bi, kako ističe, na taj način postojala veza između sportista i navijača.

Čuvanje životne sredine i tehnologija

"Životna sredina je za nas veliki fokus. Mnogo toga sam uspeo da naučim od Japanaca kako oni koriste određene materijale", objašnjava.

Etien Toboa dodaje da je drugi fokus upotreba tehnologije, te je dodao da su snimci drona na ceremoniji otvaranja bili pametna odluka. 

"Pokušavamo da sagledamo našu strategiju i kako da se inspirišemo onim što smo sada videli", podvukao je glavni organizator sledećih letnjih Igara.

Takođe je naglasio da su u Tokiju uslovi za sportiste bili bez premca, i da je volonterski program funcionisao odlično.

Važni tehnički detalji

Na pitanje šta planira da usvoji od Tokija, Toboa je rekao:

"To uključuje tehničke stvari poput načina ublažavanje toplote, kao i sportsku prezentaciju. Iako ovde nema gledalaca, osećate da postoje načini da se predstave sportovi", navodi on.

Dodaje da je izuzetno važan odnos Organizatora sa sportistima, ali i sa medijima jer ova manifestacija je od društvenog značaja.

"Uvek treba da imamo na umu kakav uticaj ima sport na društvo", zaključio je.

Letnje Igre u Los Anđelesu i Brizbejnu

Glavni operativni direktor Olimpiskih i Paraolimpijskih igrara koje će 2028. godine biti održane u Los Anđelesu, Džon Harper takođe je bio pirsutan u Tokiju, i primetio je da je u ovogodišnju organizaciju bilo uloženo mnogo truda.

"Bilo je uzbudljivo videti nove načine angažovanja publike širom sveta putem društvenih mreža i digitalnih platformi", naglasio je Harper.

Delegati iz novoizabranog Brizbejna koji će biti domaćin letnjih Olimpijskih igara 2032. godine, takođe su mogli da prisustvuju ranim fazama priprema na ovogodišnjoj manifestaciji.

Tanjug/AP/Adrienne Surprenant

 

Adrien Šriner, gradonačelnik australijskog grada naglašava da je jedna od najvećih lekcija koje se su zemlje širom sveta naučile u poslednjih godinu i po dana jeste kako da se prilagode krizi kao što je pandemija koronavirusa.

"Videlo se da je Tokio u sve ovo uložio ogroman trud, kako bi se uprkos okolnostima održala najveća sportska manifestacija na svetu", navodi gradonačelnik Bizbejna.

On je takođe naglasio da su se Japanci vešto povezali sa publikom iako prirustvo navijača nije bilo omogućeno.

"Olimpijske i Paraolimpijske igre ujedinjuju zemlje na jedinstven način okupljajući najbolje svetske sportiste. Biće čast i uzbudljiv izazov dovesti ovaj događaj u Brizbejn", rekao je Šiner.

Tokom poslednjih nekoliko nedelja, gradonačelnik Brizbejna je shvatio da je dobra  transportna povezanost ključ za uspešan tok Igara.

Komentari (0)

Svet