Novosti

Tradicionalne manifestacije u čast berbe grožđa širom Srbije: Od fontane vina do karnevalskih povorki

Komentari

Autor: Tila Milenović

03/09/2022

-

14:31

Tradicionalne manifestacije u čast berbe grožđa širom Srbije: Od fontane vina do karnevalskih povorki
Tradicionalne manifestacije u čast berbe grožđa širom Srbije: Od fontane vina do karnevalskih povorki - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Septembar je tradicionalno rezervisan za berbu grožđa, a širom Srbije održavaju se zanimljive i romantične manifestacije koje "slave vino". Organizatori se trude da sadržaji budu što bogatiji, zbog čega nije loša ideja da se jedan vikend posveti šetnji vinogradima uz muziku, različite programe i gastronomske doživljaje.

Vreme berbe ubrzo počinje, a mi smo izdvojili pet interesantnih manifestacija. 

1. Banoštorski dani grožđa

Manifestacija koja najavljuje početak berbe na severnim padimana Fruške gore počela je danas, a traje i sutra. Posetiocima se nudi raznovrsan kulturalni ui zabavni program koji predsravlja lokalne vinarije i gastronomsku ponudu sremačkih specijaliteta. Za najmlađe će biti postavljen i luna park.

Unsplash

 

2. Berbanski dani na Paliću

Berbanski dani na Paliću su proslava berbe, ne samo grožđa, već svih jesenjih podova. Uz zabavni i gastronomski program, organizuje se bazar i mala pijaca gde posetioci mogu da kupe domaće proizvode poput meda, rakije, voća i, naravno, vina.

Manifestacija se održava 10. i 11. septembra na Velikoj terasi na Paliću. Na šetalištu će se nalaziti prodajna izložba i degustacija vina raznih vinarija iz Vojvodine.

3. Župska berba

U nedrima Aleksandrovačke Župe, već više od pet decenija održava se berba grožđa, koja okuplja brojne vinare i izlagače. "Župska berba" će trajati od 15. do 18. sepbembra, a obuhvata dečji maskenbal, muzički program za sve generacije, koncerte i druge kulturalne programe. Zaštitini znak ove berbe, i samo Aleksandrovca jeste Fontana vina. U pitanju je fontana ukrašena lozom iz čijih cevi zaista teče vino. Fontana je sagrađena 1969. godine i od tada do danas se oko nje svake godine za "Župansku berbu" okupi na hiljade ljubitelja dobrog vina.

Unsplash

 

4. Vršački "Grožđebal"

Dani berbe grožđa, odnosno "Grožđebal", održava se u Vršcu, takođe od 15. do 18. septembra, koji će i ove godine početi sa programom Susret Grožđebalu na vidikovcu kod Crkvice na Vršačkom bregu.

Za posetioce će biti otvoreni i svi vinski podrumi u gradu i okolini, a organizuju se i druge zanimljive aktivnosti kao što je bacanje grožđa iz aviona, karnevalksa povorka i različiti muzički i plesni sadržaji.

5. Oplenačka berba grožđa

"Oplenačka berba" održava se od 7. do 9. oktobra. Manifestacija, koju mnogi u Šumadiji nazivaju vašarom u Topoli obeležava se od 1962. godine, a organizacija vašara na ovom prostoru datira još iz doba kneza Aleksandra Karađorđevića. Poseban pečat, koji kulturno oplemenjuje Oplenačku berbu svakako je Sabor izvornog narodnog stvaralaštva. Čine ga folklorne, pevačke grupe i instrumentalisti.

Komentari (0)

Putovanja