Novosti

Besplatno putovanje vozom u Španiji produženo do decembra 2023. godine: Kako možete da nabavite kartu?

Komentari

Autor: Euronews

08/10/2022

-

20:03

Besplatno putovanje vozom u Španiji produženo do decembra 2023. godine: Kako možete da nabavite kartu?
Besplatno putovanje vozom u Španiji produženo do decembra 2023. godine: Kako možete da nabavite kartu? - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

U Španiji je privaćena odluka kojom se produžuje mogućnost besplatnog putovanja vozom do decembar 2023. godine.

Ranije ove godine uvedene su besplatne karte za voz za kada su u pitanju relativno kratka putovanja. Ova odluka stupila je na snagu 1. septembra, a prvobitno je trebalo da traje do 31. decembra ove godine.

Međutim, ministarka finansija Španije Marija Hesus Montero obećala 700 miliona evra za produženje šeme do kraja sledeće godine.

"Ovu politiku ćemo pretvoriti u strukturnu i videćemo konkretne rezultate javnog prevoza za smanjenje ugljen-dioksida. To je prioritetna politika u narednim godinama", rekla je ona.

Ona dodaje da besplatno putovanje vozom omogućava mnogim građanima da znatno manje koriste automobile.

Kako možete dobiti besplatne karte za voz u Španiji ove jeseni?

Šema, koju je premijer Pedro Sančez najavio 12. jula, odnosi se na vozove na kratkim i srednjim razdaljinama koje upravlja nacionalni železnički operater Renfe. Otvoren je za sve nacionalnosti, uključujući i međunarodne turiste.

Euronews/Tila Stanković

 

Besplatne karte su dostupne na svim prigradskim vozovima državne železnice Renfe i regionalnim linijama srednje udaljenosti koje pokrivaju putovanja manja od 300 kilometara.

"Popust od 100 posto" dostupan je samo na karte za više putovanja, odnosno na sezoneske karte, a ne na pojedinačne. Naime, putnici moraju da ostave depozit od 10 ili 20 evra, koji će biti refundiran ukoliko najmanje 16 puta iskoriste kartu. Putovanje drugim uslugama, uključujući međugradske vozove i one kojima upravljaju druge kompanije, neće biti pod ovim merama.

Linije obuhvaćene ovim merama su, na primer, Barselona – Sevilja ili Madrid – Bilba.

Zašto Španija omogućava besplatno putovanje vozom?

Ove besplatne karte za voz imaju za cilj smanjenje uticaja krize u zemlji, posebno uzimajući u obzir rastuće cene osnovnih životnih namirnica.

Nemačka je uvela sličnu meru između juna i avgusta uz sniženu kartu za javni prevoz u celoj zemlji. Putnicima je dao neograničeno korišćenje lokalnih i regionalnih usluga za samo 9 evra mesečno.

Ali Španija je odlučila da ode korak dalje tako što će putovanje vozom na svojim uslugama Renfe učiniti besplatnim između septembra i decembra ove godine.

"Potpuno sam svestan svakodnevnih poteškoća sa kojima se većina ljudi suočava. Znam da je vaša plata sve manja, da je teško sastaviti kraj s krajem i da vam korpa za kupovinu postaje sve skuplja", rekao je Sančez.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja