Tehnologija

Voz koji dostiže brzinu 1.000 km na sat i lebdi u vazduhu: Naučna fantastika možda postane stvarnost u Kanadi

Komentari

Autor: Euronews

13/09/2022

-

10:15

Voz koji dostiže brzinu 1.000 km na sat i lebdi u vazduhu: Naučna fantastika možda postane stvarnost u Kanadi
Voz koji dostiže brzinu 1.000 km na sat i lebdi u vazduhu: Naučna fantastika možda postane stvarnost u Kanadi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kanada bi uskoro mogla da dobije voz koji se kreće brzinom 1.000 kilometara na sat. Startap kompanija Transpod prošlog meseca je predstavila "Flaksdžet" (FluxJet) – voz koji bi se kretao u vakuumskoj cevi.

Ako bi se ovaj predlog sproveo u delo, ovaj hibrid voza i aviona, odnosno prevozno sredstvo koje lebdi malo iznad zemlje, spojiće udaljene gradove i skratiti vreme putovanja na manje od sat vremena, piše Euronews. Karte će koštati manje od avionske karte, najavila je kompanija Transpod.

Kako bi funkcionisao FluksDžet?

Dizajn je zasnovan na fizici za koju kompanija tvrdi da je slična ideji Ilona Maska o "hiperpetlji", gde električno vozilo putuje izuzetno velikom przinom u cevi sa niskim pritiskom.

Vagoni bi levitirali, a u vazduhu bi ih držali magneti i vrsta struje elektromotora. Nedostatak aerodinamičkog otpora znači da mogu – hipotetički – da postignu izuzetno velike brzine.

Iako zvuči kao naučna fantastika, da li će postati stvarnost, zavisi isključivo od razvijanja nove tehnologije.

profimedia

 

Međutim, na događaju otkrivanja, Transpod je uspeo da demonstrira smanjeni prototip. Voz od jedne tone je poleteo, otputovao i sleteo u okviru vodilice.

"Tehnologija je dokazana i imamo poverenje investitora, vlade i partnera da nastavimo da se trudimo da efikasno redefinišemo transport", rekao je izvršni direktor Transpoda Sebastien Gendron.

Investitori su do sada obezbedili 550 miliona evra za projekat.

Gde bi FluksDžet prolazio i koliko bi koštao?

Kanada trenutno ima neefikasan i zastareo železnički sistem. Nijedan od njihovih vozova nije brz, a samo mali deo mreže je elektrifikovan.

Ako je moguće ostvariti planove ove kompanije, FluksDžet bi sve ovo promenio. Kompanija planira mrežni sistem cevi širom Kanade, sa stanicama u većim gradovima.

Svaka cev će moći da prevozi 54 putnika i deset tona tereta. Karte će koštati 44 odsto manje od avionskih karata, tvrdi kompanija.

Projekat je trenutno u fazi istraživanja i razvoja, a zatim će početi da traži kupovinu zemljišta. Prva planirana etapa će prevoziti putnike između gradova Kalgarija i Edmontona, na putu od oko 300 km. Ako uspe, voz će smanjiti tri sata vožnje na 45 minuta vožnje vozom. Prva faza bi odvojila trećinu saobraćaja sa autoputa koji spaja Kalgari sa Edmontonom, tvrde u kompaniji - iako nije jasno na čemu zasnivaju ovu projekciju.

profimedia

 

Međutim, kompanija već gleda mnogo dalje.

"Prva faza izgradnje sastoji se od povezivanja aerodroma u Edmontonu, koji je planiran da počne krajem 2023. godine, i pune linije koja povezuje Kalgari sa Edmontonom 2027. godine", rekao je za CNN izvršni direktor TransPoda Sebastijen Gendron.

U Teksasu se već vode razgovori o povezivanju Dalasa sa San Antoniom, u UAE o povezivanju Dubaija sa Abu Dabijem i u Australiji o povezivanju Sidneja sa Brizbejnom, tvrdi kompanija

Komentari (0)

Magazin