Život

Zašto je lepinja na listi najboljih hlebova Evrope: Vruće testo posluženo s kajmakom je za strance ljubav na prvi pogled

Komentari
Euronews Serbia

Autor: Euronews Srbija

17/09/2025

-

21:32

veličina teksta

Aa Aa

Za njenu pripremu potrebno je samo četiri sastojka - voda, brašno, so i kvasac. Najbolje se kombinuje sa ćevapima, a idealna je za pravljenje toplih sendviča. Svako ko je poznavalac gastronomije, zna da je reč o lepinji neizostavnom pratiocu domaće trpeze, koja se po ocenama uredništva portala Taste Atlas našla među 10 najboljih hlebova Evrope.

Kuvar i ugostitelj Bojan Avramović, kaže da ovakav izbor ne iznenađuje, ako imamo u vidu da se u poslednje dve godine Srbija na mnogim listama najbolje gastronomije nalazila među deset najboljih.

"Mi imamo jako dobre žitarice, dobro smo podneblje za njih i kao takvi imamo uslov da pravimo kvalitetan proizvod. Očigledno smo dokazali i da imamo i znanje za tako nešto. Da li je čar i u tome što se to mesi, u vremenu gde je sve instant? Verovatno i sami znate ono kad iznesete vruću lepinju s bilo kojim jelom. Ja mislim da je to jedan od ključeva, zato što ankete kažu da miris peciva hleba, sveže ispečenog hleba, asocira na sigurnost, na dom i na ljubav", smatra Avramović.

Stuart Forster/Shutterstock Editorial/Profimedia

 

Kuvar objašnjava da se lepinja priprema malo drugačije od drugih slavnih evropskih hlebova, kao što su fokača ili baget.

"Naša domaća lepinja je takva da kada se ispeče, ona je unutra šuplja. Kao takva pogodna za ćevape, sendviče... Naša komplet lepinja se našla među top tri doručka na svetu. Ona vuče korene previše daleko da bismo za nju rekli da je to prost proizvod koji pravimo", kaže gastronom.

Srbi majstori za hlebove

Prema Ginisovoj knjizi rekorda, najveći potrošač hleba na svetu je Turska sa 199,6 kilograma po glavi stanovnika, a sledi je upravo Srbija sa 135 kilograma, a Avramović smatra da je to i dokaz da domaći kuvari imaju potrebno znanje da ga prave bolje nego mnogi drugi.

"Mi se stavljamo na gastronomsku mapu sveta, kao jedna mala država i vrlo lako se takmičimo i sa Francuskom, i sa Italijom, i sa Turskom. Mi imamo mnogo specijaliteta i između ostalih, stvarno jesmo poznati po raznim vrstama hlebova. Daću vam jednu samo paralelu. Piadina je ovog puta bila na prvom mestu. To je hleb iz Emilije Romanije.

Euronews

Bojan Avramović

To je i moja pokojna baba pravila na neki sličan način. To je testo koje se umesi, tanko se razvuče i stavi se na plotnu i ispeče kratko s jedne i sa druge strane", objašnjava kuvar, dodajući da je Srbija u oblasti testa među deset najboljih destinacija u svetu.

Razlika između lepinje i somuna, koji je takođe jedno od širom sveta hvaljenih peciva, je u tome što se somun peče kraće i na višoj temperaturi, dok se lepinja peče nešto duže i na nižoj temperaturi.

Za strance, prema Avramovićevom mišljenju, ljubav na prvi pogled predstavlja serviranje vruće lepinje zajedno s kajmakom.

"Oni su onda kupljeni odmah. Svi u svetu koriste puter, a kajmak nije nešto što možemo da prevedemo uopšte.

Kada im date faktički neki njihov puter, samo u mnogo jačoj, intenzivnoj i ukusnoj verziji, plus vruća lepinja...", zaključuje naš sagovornik.

Kompletan razgovor o lepotama domaće lepinje pogledajte u priloženom videu.

Komentari (0)

Magazin