Savršeni zalogaji koji se jedu s nogu: 25 najboljih sendviča sveta
Komentari
15/06/2025
-09:54
Sendvič - jedno od najprilagodljivijih jela na svetu, koje se sa različitim sastojcima priprema gotovo na svim meridijanima, za prave ljubitelje dobrog zalogaja ujedno je i sredstvo za upoznavanje različitih kulinarskih tradicija.
CNN je tako sastavio listu od 25 najboljih sendviča sveta, na kom, nažalost, nema čuvene užičke lepinje, koja je stekla svetsku slavu zahvaljujući sajtu Taste Atlas.
Ipak, vredi probati i specijalitete sa njihovog spiska:
Bokadiljo sa iberijskom šunkom, Španija

Unsplash/Maite Paternain
Postoje obični sendviči sa šunkom – i postoji ovaj. Jednostavan, ali neodoljiv, bokadiljo se pravi od vrhunske iberijske šunke koja se dobija od svinja isključivo hranjenih žirom. Tanke šnite božanstvenog delikatesa prijanjaju uz hrskavu veknu, blago premazanu ili nakapanu maslinovim uljem. Mogu se dodati i paradajz ili sir, ali glavna zvezda je – šunka.
Torta ahogada, Meksiko

Prinskrin/Youtube/Chef en proceso
Ovaj "utopljeni" sendvič najpoznatija je ulična hrana u Gvadalahari, prestonici meksičke države Halisko. Seckana svinjetina se stavlja u hrskavi hleb, koji se u Meksiko "doselio" tokom francuske okupacije iz sredinom 19. veka, a zatim se ceo sendvič potopi u ljuti, crveni sos. Navodno je recept nastao slučajno, kad je jedan sendvič upao u sos.
Tramecino, Italija

Unsplash/Suea Sivilaisith
Iako potiče iz Torina, Venecija je ovu popularnu užinu podigla na viši nivo – kriške belog mlečnog hleba bez korice, sečene na trouglove u engleskom stilu, pune se raznim nadevima: od maslina i tune, kuvanih jaja i povrća, do hrskave pršute sa tartufima.
U vreme ručka, barovi širom Venecije iznose poslužavnike s tramecinima, a neretko ih prati i po neka čaša vina.
Šavarma, Bliski istok

Unsplash/Yoad Shejtman
Naziv šavarma dolazi od arapske reči za okretanje – jer se meso, glavni sastojak ovog omiljenog bliskoistočnog sendviča, peče na vertikalnom ražnju. U varijacijama koje su se proširile Sredozemljem i Evropom, šavarma je postala giros u Grčkoj ili doner kebab u Turskoj, a osnova je ista: začinjeno meso sa ražnja (najčešće piletina, jagnjetina ili govedina), koje se stavlja u lagani pita hleb, uz dodatke kao što su paradajz, crni luk, peršun, tahini sos ili ljuti preliv.
Pambaso, Meksiko

Prinskrin/Youtube/SAM THE COOKING GUY
Kad pomislite na Meksiko, verovatno vam prvo na pamet padnu tortilje. Ali jedan od najpoznatijih uličnih zalogaja je pambaso – sendvič omiljen u Verakruzu i Puebli, za koji kažu da je inspirisan oblikom meksičkog vulkana.
Reč je o ozbiljno zasitnom obroku: hleb premazan sosom sa blagim čilijem, punjen krompirom i meksičkom čorizom, preko kojih idu zelena salata, sir i pavlaka.
Ban mi, Vijetnam

Unsplash/Deepthi Clicks
Vijetnamski banh mi postao je globalni hit. Ovaj sendvič je gastronomsko nasleđe francuskog kolonijalizma, ali su ga Vijetnamci prilagodili svom ukusu. Danas se prodaje gotovo na svakom ćošku Ho Ši Mina, ali i širom sveta.
Klasična verzija sadrži svinjsko meso – obično rolovanu svinjetinu spremljenu na lokani način (chả lụa), rendanu ukiseljenu šargarepu, rotkvu, svež korijander, majonez i razne druge dodatke. Postoje i varijante s tofuom ili piletinom sa limunskom travom. Ukus je svež, slan, hrskav – i potpuno očaravajuć.
Mufuleta, Sicilija i Nju Orleans

Unsplash/Eaters Collective
Mufuleta je čuveni sicilijanski sendvič koji je svetsku slavu stekao tek kada se zajedno sa imigrantima doselio u američki grad Nju Orleans.
Mufuleta se pravi od velikog okruglog sicilijanskog hleba sa susamom, koji se ceo raseca po sredini i puni najukusnijim delikatesima - maslinama, salamama, šunkama, sirevima i različitim salatama od povrća.
Čivito, Urugvaj

Unsplash/amirali mirhashemian
Iako ime ovog urugvajskog sendviča znači "jare", jaretine ovde nema. Umesto toga, čivito je raskošan spoj tanko sečene goveđe šnicle (churrasco), šunke, slanine, zelene salate, majoneza i topljenog mocarela sira.
Sve se to slaže u mekano pecivo nalik na lepinju ili ćabatu, a tradicionalno se kruni prženim jajetom – da se slučajno ne desi da ostanete gladni.
Pan banja, Francuska

Prinskrin/Youtube/America's Test Kitchen
Ako volite dobru salatu Nikoziju, velike su šanse da ćete uživati i u pan banji - sendviču koji takođe potiče iz Nice, na jugu Francuske. Pravi se od rustičnog, hrskavog seljačkog hleba (pain de campagne), omiljenog u francuskim pekarama.
Hleb se preseče gotovo do kraja, a unutra se slažu sirovo povrće, inćuni, masline, kuvana jaja, komadići tune, uz obilje maslinovog ulja, soli i bibera. Bon appétit!
Smerebrod, Danska

Unsplash/Anastacia Dvi
Obožavan širom Skandinavije, a posebno poznat kao jedno od nacionalnih jela Danske, smerebrod ili smørrebrød se prevodi kao "namazan hleb" – ali zapravo je mnogo više od toga.
Osnova je obično ražani hleb, a preko njega dolaze nebrojene kombinacije – od haringe u kariju ili sirćetu, preko sitnih ružičastih škampa, do kuvanih jaja i tanko sečene pečene govedine, sve složeno preko sloja putera. U pravom skandinavskom stilu, smørrebrød je lep i na oko i predstavlja pravo malo umetničko delo na tanjiru.
Spatlo, Južnoafrička Republika

Prinskrin/Youtube/Du Indulge
Posebno popularan u provinciji Gauteng i Johanesburgu, sendvič spatlo (poznat i kao kota, što otprilike znači "četvrt") pravi se od četvrtine vekne hleba koja se izdubi i napuni do vrha svime i svačim.
Unutra može da se nađe začinjeni pomfrit, sir, slanina, polonija (varijanta mortadele), ruske kobasice, ljuti ačar sos od zelenog manga – uz nezaobilazno prženo jaje za kraj. Prava bomba od sendviča!
Sendvič sa dimljenim mesom iz Montreala, Kanada

Unsplash/engin akyurt
Sendvič iz Montreala je vrlo luksuzan zalogaj: dimljena goveđa rebra se slažu između kriški laganog ražanog hleba i bogato prelivaju senfom.
Prava montrealska dimljena govedina priprema se tako što se meso do dve nedelje marinira u slanom rastvoru sa aromama poput korijandera, bibera i belog luka, zatim dimi i ručno seče.
Po’boj, Nju Orleans, SAD

Prinskrin/Youtube/Bon Appétit
Ova klasična kalorijska bomba vodi poreklo iz Nju Orleansa, a veruje se da je nastala 1929. godine kako bi se nahranili štrajkači – vozači gradskih tramvaja.
Iako su detalji nastanka pomalo magloviti, ukus ovog sendviča je kristalno jasan. Hrskav francuski hleb natopljen majonezom, punjen prženim ostrigama (ili škampima, ili pečenom govedinom), uz salatu, paradajz i krastavce – to je recept za jedan lep, ukusan haos.
Frikase, Tunis

Unsplash/Freunde des Snacks e.V.
Frikase je omiljeni tuniski ulični i piknik sendvič je vrlo zasitan, uprkos malim dimenzijama. Pravi se od kvasnog prženog hlepčića, koji se puni mešavinom tunjevine, krompira i kuvanog jajeta,
Često se dodatno oplemeni crnim maslinama, ukiseljenim limunom i nezaobilaznom harisom – ljutim sosom sa severa Afrike, napravljenim od suvih crvenih čili paprika, belog luka i začina kao što su kim, korijander i kumin.
Kubanski sendvič, Kuba

Unsplash/Paolo Cifuentes
Nekada luksuzna poslastica na Kubi, kubanski sendvič danas je predmet večite debate u Majamiju i Tampi – dva grada Floride u kojima se lome koplja oko toga šta tačno ide u ovaj sendvič, kao i odakle zapravo potiče.
Bilo da se jede sa salamom (kao u Tampi) ili bez nje (kao u Majamiju), ovaj sendvič slojevit je spoj kuvane šunke, pečene svinjetine, kiselih krastavaca, senfa, topljenog švajcarskog sira i putera, pritisnut između mekanih kriški kubanskog hleba. Jednostavan, izdašan i obično pristupačan – savršen obrok bez komplikacija.
Sendvič sa krastavcima, Velika Britanija

Pixabay/Einladung_zum_Essen
Na najelegantnijem kraju spektra sendviča nalazi se tradicionalni sendvič sa krastavcima – obavezan deo britanske poslepodnevne čajanke, često viđen uz skonse i minijaturne kolače na višespratnim poslužavnicima.
Mekani beli hleb bez korice puni se tanko sečenim engleskim krastavcima (oguljenim, posoljenim i lagano oceđenim), puterom, uz malo mlevenog bibera i eventualno sa svežim biljem poput mirođije. Reže se u uredne trouglove i služi uz čaj, naravno.
"Chip butty", Velika Britanija

Prinskrin/Youtube/Backyard Chef
Iz prapostojbine naziva "sendvič" potiče i "chip butty" sa vrlo skromnim sastojcima, ali zato veoma ukusan.
Sastoji se od hleba namazanog puterom i punjenog pomfritom, koji u Britaniji zovu "čips".
Navodno potiče još iz sredine 19. veka, kada se prodavao uz ribu u Lankaširu. Može se dodatno zaliti kečapom, sirćetom od slada ili majonezom – po želji.
Kacu sando, Japan

Unsplash/Say S.
Pohovana svinjska šnicla – istučena, uvaljana u panko prezle i pržena do zlatne boje – smešta se u mekani japanski hleb "šokupan", čineći osnovu kultnog sendviča kacu sando, popularnog zalogaja u japanskim radnjama i automatima.
Postoje i varijante sa piletinom i salatom od jaja (tamago sando). Minimalistički, ali neverovatno ukusno.
Ruben, Sjedinjene Američke Države

Unsplash/Jay Wennington
Pitate li stanovnike Nebraske, reći će vam da je Ruben nastao kod njih, kad je jedan lokalni prodavac smislio sendvič da nahrani gladne kartaše. U Njujorku će tvrditi da je sendvič dobio ime po vlasniku poznatog restorana "Reuben's".
Šta god da je istina, niko ne osporava bogatstvo ukusa: tanke kriške sporo pečene govedine, kiseli kupus, švajcarski sir i dresing u stilu ruskog ili "hiljadu ostrva" – sve to u ražanom hlebu. Služi se uz veliku količinu salveta.
Croque monsieur / madame, Francuska

Unsplash/Jonathan Pielmayer
Ovaj tipično francuski sendvič, nastao kao brza užina u kafeima, dobio je nadimak po svojoj hrskavosti (croquant). Dolazi u "muškoj" i "ženskoj" varijanti.
Croque monsieur pravi se od belog hleba, šunke i sira (najčešće emental ili grijer), a često se umače u umućeno jaje, premaže puterom i peče na tiganju. Croque madame je gotovo isti, s tim što se na vrh dodaje prženo jaje.
Sendvič sa odreskom i sirom, Filadelfija, SAD

Unsplash/Snappr
U srcu Filadelfije služe se neodoljivi sendviči sa tanko rezanim odrescima, rastopljenim provolone sirom i dinstanim lukom i paprikom – po želji.
Pravi "Philly cheesesteak" servira se u dugačkom pecivu poznatom kao "hoagie" ali ako ga pravite kod kuće, poslužiće i bilo koji deblji beli hleb.
Broodje haring, Holandija

profimedia
Ako volite morsku hranu, ovaj holandski sendvič pravo je slano morsko iznenađenje u zalogaju.
Broodje haring se služi hladan – u hrskavom baget pecivu nalazi se tanko sečena, u soli marinirana haringa, posuta sitno seckanim crnim lukom. U nekim krajevima dodaju se i kiseli kornišoni. Najčešće se prodaje na tezgama po pijacama.
Falafel u pita hlebu, Bliski istok

Unsplash/Snappr
Neće vam nedostajati meso uz ovaj legendarni vegetarijanski sendvič iz arapskog sveta. Falafel pita je upravo to – topla pita puna hrskavih kuglica od mlevenih leblebija i začinskog bilja, prženih do savršenstva.
Uz falafel idu sveži listovi zelene salate, paradajz, tahini sos, a često i ljuti sos ili humus. Ljudi se za ovim sendvičem redovno okupljaju na ulicama Bejruta, Amana i brojnih drugih gradova Bliskog istoka – i šire.
Čoripan, Argentina

Unsplash/Zedrick Cadena
Ime ovog sendviča (Choripan) otkriva sve: chorizo (kobasica) + pan (hleb). Sočna kobasica na žaru, začinjena senfom i čuvenim chimichurri sosom, čini osnovu jednog od najvoljenijih argentinskih zalogaja.
Choripán potiče još iz vremena gaučosa, čuvenih argentinskih kauboja poznatih po roštiljanju (asado). Danas ga možete naći širom zemlje – od uličnih štandova u Buenos Airesu do tribina na fudbalskim stadionima širom Južne Amerike. Najbolje ga je jesti vrućeg, pravo s roštilja.
Lobster roll, Nova Engleska, Sjedinjene Američke Države

Unsplash/Steve Wrzeszczynski
Stanovnici Nove Engleske s pravom gaje posebnu emociju prema svom jednostavnom, a raskošnom sendviču sa jastogom – lobster roll je pravi letnji klasik uz obalu Atlantika. U njega se slažu veliki komadi kuvanog mesa jastoga, često pomešani sa limunovim sokom, majonezom i začinskim biljem, a sve to se stavlja u pecivo nalik na kiflu za hot dog.
Danas se lobster roll može pronaći u ribljim restoranima širom SAD-a, ali ništa ne može da parira autentičnom doživljaju u nekoj maloj kolibi uz obalu, od Mejna do Konektikata – uz zvuk talasa i miris mora.
Komentari (0)