Burek sa bri sirom osvaja planetu: Tvorac čuvenog specijaliteta iz Srbije učestvuje na svetskom takmičenju u Kini
Komentari28/05/2025
-20:55
Burek sa bri sirom i butkicom koji je osmislio kuvar svetskog glasa Pavle Gordić biće predstavljen na svetskom takmičenju kuvara "Chef of the World", koje će se održati od 12. do 22. juna u Langfangu u Kini.
Gordićev specijalitet postao je najpopularnije jelo na meniju njegovog restorana, a nastao je iz ljubavi prema srpskoj i francuskoj kuhinji. Ipak, nisu svi odmah bili oduševljeni idejom takve fuzije ukusa.
"Prve reakcije su bile veoma negativne. Većini ljudi kada pomenete burek, misle na burek s mesom, ali to je u stvari način pripreme i sklapanja, pa tako i u Turskoj postoje razni bureci sa različitim ukusima. Negativni komentari uglavnom dolaze od ljudi koji još nisu ni bili kod nas, ali uglavnom oni koji dođu i probaju, oduševe se i uvek se vraćaju", kaže kuvar za Euronews Srbija.

Euronews Srbija
Publika u Kini moći će da proba specijalnu verziju njegovog bureka, obogaćenu začinima koji će mu dati slatko-ljutkast ukus.
"Tu će biti džem od paprike i paradajza. Ipak, ne znam šta da očekujem, jer nisam se previše upoznavao sa njihovom kulturom i sa tim šta vole da jedu. Kina je ogromna. Ali svakako će, pre svega, posetioci ocenjivati", kaže Gordić.
Konkurencija je oštra i u njoj se nalaze brojni kuvari restorana sa Mišlenovim zvezdicama, a dodatan izazov predstavlja to što takmičari pripreju jelo za hiljadu ljudi.
"Svaki dan treba da napravimo nešto više od 300 porcija, tako da ćemo za tri dana takmičenja napraviti preko hiljadu. I imamo još dva dana koje su za medije i kada pravimo neki manji broj, ali svakako je veoma izazovno u tako ograničenom vremenu napraviti taj broj porcija", zaključuje Gordić.
Više o takmičenju i bureku sa bri sirom, pogledajte u priloženom videu.
Komentari (0)