Novosti

Miris cimeta i kuvanog vina širi se Evropom: Deset najlepših božićnih vašara

Komentari

Autor: Tila Milenović

03/12/2022

-

18:14

Miris cimeta i kuvanog vina širi se Evropom: Deset najlepših božićnih vašara
Miris cimeta i kuvanog vina širi se Evropom: Deset najlepših božićnih vašara - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Već je uveliko počeo Advent, četvoronedeljni period iščekivanja katoličkog Božića, kada se evropski gradovi pretvore u zimske bajke. Glavni trgovi velikih metropola sada više podsećaju na magične, šarene pijace na kojima se širi miris cimeta, tople čokolade i kuvanog vina.

Običaj organizovanja božićnih marketa nije nov - prvi takav vašar odžan je davne 1298. godine u Beču. Danas je u Zapadnoj Evropi teško pronaći gradić u kom tokom decembra nema simpatičnih šarenih kioska u samom centru.

Ti vašari su toliko popularni da su postali turističke atrakcije. Tokom proteklih nekoliko godina, većina marketa bila je zatvorena zbog pandemije koronavirusa, zato se ove zime "božićna bajka" vraća na velika vrata.

Izdvojili smo deset Božićnih vašara u gradovima širom Evrope.

Bazel

profimedia

 

Praznična atmosfera oseti se u svim švajcarskim gradovima širom zemlje, ali je market u Bazelu jedan od najlepših. Na skoro 200 ukrašenih tezgi posetioci mogu da nabave različite začine, ukrase za kuću i jelku i sveće. Kroz centar grada prolazi vozić, a u jednom delu posetioci mogu da se izgube u bajkovitoj božićnoj šumi. Postoje i radionice u okviru kojih najmlađi mogu da ukrašavaju medenjake, prave sveće ili ukrasne zvezde.

Božićni market u Bazelu otvoren je od 24. novembra i trajaće do 23. decembra.

Prag

Stari grad Praga je verovatno sam po sebi jedno od najbajkovitijih mesta u Evropi, ali ta čarolija samo postane još lepša i jača u prednovogodišnjim danima . Između Tinske crkve i starog Astronomskog sata, na vašar je poželjno doći sa spremnim želucem. Naime, na tezgama možete da kupite kobasice na žaru, somun sa belim lukom, palačinke, kolače sa ukusom cimeta ili vanile. U češkoj se tradicionalno umesto kuvanog vina pije "grog" – mešavina ruma, vrele vode, šećera i limuna.

Vašar je počeo 26. novembra, a trajaće sve do 6. januara 2023. godine.

Kolmar

profimedia

 

Božićni vašari u Kolmaru su među najpoznatijim u regionu Alzasa. Destinacija je posebno privlačna iz jednostavnog razloga što gradić sam po sebi ima bajkovite šarene kućice. U Kolmaru postoji šest vašara, a na njima se može naći nešto za sve, od poklona, preko nakita, do gurmanskih zalogaja.

Market je otvoren od 24. novembra do 29. decembra.

Briž

profimedia

 

Briž, pravi grad u koji treba da se uputite ako želite da okusite originalnu belgijsku čokoladu, takođe je jedna od najlepših zimskih destinacija. U centru postoji i veliko klizalište, gotovo ceo grad je okićen, a nije vam potrebno više od sat vremena da ga obiđete. U to, naravno, nije uključeno zastajkivanje na tezgama.

Novogodišnji vašar u ovom gradu počeo je 25. novembra i trajaće do 8. januara 2023. godine.

Zagreb

profimedia

 

Lako je shvatiti zašto je Zagreb tri godine zaredom izabran za "najbolju destinaciju za božićni sajam" u onlajn anketi turističkog portala "European Best Destinations". Glavni grad Hrvatske svake godine dočara pravu prazničnu atmosferu tokom adventa – a to uključuje skulpture od leda, svirke na otvorenom, bar-tezgice i "božićni tramvaj" sa sve Deda Mrazom i njegovim pomoćnicima.

Adventski vašar će trajati od 26. novembra do 7. januara 2023. godine.

Budimpešta

profimedia

 

Verovatno najveći vašar u Budimpešti organizuje se na trgu ispred bazilika Sv Stefana, gde se svake večeri tokom adventa na fasadi zdanja projektuju božićne priče. Dok čekate spektakularni "light show", možete svratiti na klizalište i napraviti nekoliko krugova oko novogodišnje jelke. Na vašaru možete da kupite razne ručne radove, lutke, ili da probate mađarsku domaću kuhinju.

Ovaj market će trajati 19. novembra do 1. januara 2023. godine.

Salcburg

profimedia

 

U podnožju Alpa prekrivenih snegom, praznične pijace svake godine obasjaju centar Salcburga.
Tezge na pijaci koje se gomilaju na glavnim trgovima austrijskog grada izgledaju pravo iz božićne bajke. Ovde svi posetioci mogu da pronađu sitnice poput trikotaže ili ručno slikanih kuglica za jelku, a usput se uvek mogu osvežiti medenjakom ili kuvanom rakijom.

Inače, u Salcburgu takođe postoji Božićni muzej, u kom su izložene stare igračke, nakiti, kalendari, maske Krampusa, pa čak i stara pisma Deda Mrazu. Takođe, uveče se obično organizuju besplatan koncert ispred katedrale.

U Salcburgu market traje od 17. novembra do 1. januara.

Beč

profimedia

 

Iako postoji oko 20 božićnih pijaca u glavnom gradu Austrije koje možete izabrati, "Viener Christkindlmarkt", koji se održava ispred Gradske kuće, jedan je od najstarijih i najtradicionalnijih događaja. Ove godine market će se fokusirati na ekološki održiva rešenja, i organizovaće više programa za najmlađe.

Čuveno Drvo srca, džinovsko drvo javora ukrašeno stotinama blistavih srca, omiljeno je među posetiocima i odlična prilika za fotografisanje. Oko njega se ređa oko 150 tezgi koje nude medenjake, kobasice i domaći božićni punč.

Viener Christkindlmarkt traje od 19. novembra do 26. decembra.

Nirnberg

profimedia

 

Zimske ulične pijace na otvorenom su dugo bile povezane sa Nemačkom, a evropska zemlja je dom nekih od najstarijih i najposećenijih svečanih pijaca. U Nirnbergu, drugom po veličini gradu u Bavarskoj, čuveni "Christkindlesmarkt" postoji još od 16. veka. Tokom božićnog perioda, na centralnoj gradskoj pijaci podignuto je oko 180 štandova, a čitava oblast vrvi od aktivnosti. Ovaj vašar obično privuče oko dva miliona posetilaca svake godine.

Novogodišnji Market u Ninbergu počeo je 25. novembra i trajaće do 24. decembra.

 

Komentari (0)

Putovanja