Novosti

Pet rajskih letovališta koja se nalaze na samo sat vremena od Halkidikija i dosta su povoljnija

Komentari

Autor: T.T.

04/02/2023

-

16:30

Pet rajskih letovališta koja se nalaze na samo sat vremena od Halkidikija i dosta su povoljnija
Pet rajskih letovališta koja se nalaze na samo sat vremena od Halkidikija i dosta su povoljnija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Trakija je oblast neverovatnih prirodnih lepote, zemlje gde se nalazi dom mitske ličnosti Orfeja. Poznata je po netaknutoj, prelepoj prirodi koja je čini rajem za rekreaciju na otvorenom, avanturu i istraživanja.

Ovaj deo Grčke zaista ima sve: planinski venac Rodopi, planinu Saos na ostrvu Samotraki, reke Evros, Nestos i Ardas, jezera Vistonia i Ismarida, šumu Dadiju i deltu reke Evros gde se nalaze međunarodno priznate močvare, plodne doline, guste šume i ono što je najvažnije, beskrajno bele peščane plaže.

Upoznajte samo neka od pristupačnih mesta za letovanje koja će vam svojom lokacijom omogućiti da bolje istražite ostale aspekte Trakije.

Nea Perasmos

Simpatično i prirodom bogato mesto Nea Peramos locirano je na 17 kilometara zapadno od Kavale i krasi ga neverovatno lepa peščana plaža puna uvalica, koje ovo selo povezuju sa još sedam sela - Nea Iraklicom, Agios Andreasom, Elefteresom, Eleohorijem, Mirtofitom i Foleom.

profimedia

 

Ono što je još privlačnije kada je Nea Peramos u pitanju, jeste da se u blizini ovog mesta nalazi jedna od najlepših plaža u Grčkoj - Amolofi (u prevodu peščana brda) koju često nazivaju grčkim Maldivima.

Nea Hili

Nea Hili je malo primorsko odmralište koje izgleda kao predgrađe Aleksandrupolisa, s obzirom na to da je od njega udaljeno manje od dva kilometra. Obiluje plažama i apartmanima za iznajmljivanje i ima dugu i peščanu plažu. Predstavlja idealno letovalište za one koji žele da su smešteni blizu plaže, a ipak u blizini velikog grada za noćne šetnje i zabavu.

Pixabay

 

Stoga ako se odlučite za miran odmor u Nea Hiliju nikako ne propustite da obiđete Aleksandrupolis, grad koji se nalazi na raskrsnici Istoka i Zapada, dva sveta i dve religije. Obiđite i najdužu reku na Balkanu, Evros koja predstavlja prirodnu granicu između Grčke, Bugarske i Turske.

Nea Karvali

Nea Karvali je zapravo predgrađe Kavale, ali uprkos blizini gradu idealno je za sve one koji žele mir i odmor pokraj obale. Zanimljivo je da većinu stanovnika ovog mestašceta čine potomci kapadokijskih Grka koji su stigli iz Karvalija, današnjeg Guzeljurta u Turskoj, nakon grčko-turske razmene stanovništva 1924. godine.

Prinskrin/Youtube/MrFil18

 

I, naravno, ste već u predgrađu Kavale, valjalo bi obići ovaj jedinstveni grad koji je sagrađen kao amfiteatar. Uske uličice starog grada, tvrđava, istorijska skladišta duvana, taverne i moderni bazari ovaj grad zauvek ostavljaju u sećanju.

Samotraki

U pitanju je ostrvo koje se gotovo graniči sa Turskom, odmah ispod Aleksandrupolisa. Samo ostrvo je vulkanskog porekla, ali je karakteristično po bujnoj i raznovrsnoj vegetaciji koja je netipična za ostrvo Egejskog mora. Osim toga, ostrvo obliuje velikim brojem prirodnih bazena i vodopada među kojima su najpoznatiji Kremasto i Klidos.

profimedia

 

Glavna turistička atrkacija ostrva je Svetilište Velikih bogova gde su se nekada, veruje se, okupljale pristalice "tajne religije". Istorija je potom pokazala da su to bili pripadnici verskih škola, koje su dozvoljavale učešće samo onima, koji bi prošli kroz inicijaciju.

Osim toga, ostrvo krije još jedno iznenađenje, pa se tako na 1.611 metara nadmorske visine nalazi vrh Saos, koji je i najviši na ostrvu.

Tasos

Bogato istorijom i arheološkim ostacima, predivnim plažama i ljubaznim domaćinima, Tasos je postao jedno od onih ostrva na koje se turisti vraćaju iz godine u godinu. A među njima su upravo i srpski turisti. Ostrvo je veoma popularno među Grcima zbog dobre hrane, usluge visokog standarda i veoma intrigantne mešavine modernog i tradicionalnog.

Pixabay

 

Najsevernije ostrvo Egejskog mora naziva se i Smaragdnim ostrvom, zbog svoje fascinantne lepote i nekih od najlepših plaža u čitavoj Grčkoj.

 

 

Komentari (1)

Aleksandar Neskovic

10.02.2023 19:59

Pozdrav , nisam nikada bio u Neas Peramosu , vredi li rizikovati ove godine , puno godina letujem u Grčkoj , zemlju koja mi se sviđa , hvala ...

Putovanja