Novosti

Grčko ostrvo u srcu Halkidikija samo za odabrane: Noćenje u proseku 80 evra, a do najlepših plaža možete i peške

Komentari

Autor: Travel.gr

30/04/2023

-

18:23

Grčko ostrvo u srcu Halkidikija samo za odabrane: Noćenje u proseku 80 evra, a do najlepših plaža možete i peške
Amuljani - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Doslovno smešteno unutar zaliva između Sitonije i Atosa, Amuljani je jedno od najmanjih ostrva u Grčkoj i jedino naseljeno ostrvo Halkidikija. S populacijom koja ne prelazi 600 lokalnih stanovnika, Amuljani je idealna destinacija za one koji žele da pobegnu - čak i na jedan dan - od turističkih gužvi. Štaviše, miran pejzaž je ono zbog čega se londonski Tajms pre nekoliko godina zapitao zašto se ovaj zemaljski raj ne pojavljuje na naslovnicama međunarodnih časopisa.

Pošto je bio deo Svete Gore vekovima unazad, sve do 1925. godine, malo ostrvo Halkidikija je postalo zvanično organizovana zajednica samo nekoliko godina nakon Maloazijske katastrofe.

Zapravo, sve do 1925. godine, ostrvo je bilo naseljeno pastirima, ribarima i čuvarima čamaca koji su bili zaduženi za održavanje manastirskog imanja na ostrvu. Međutim, dolazak više od milion maloazijskih izbeglica doveo je do naseljavanja mnogih raseljenih porodica iz Turske.

Naknadna eksproprijacija manastrirske imovine dovela je do osnivanja zajednice Amuljani i uprkos raznim fluktuacijama stanovništva koje su skoro dovele do uništavanja naselja krajem 20. veka, Amuljani je do danas opstao, i dalje zadržavajući karakter zajednice.

Ostrvo ima sve što je potrebno za miran odmor

Na Amuljaniju se nalazi istoimeno naselje gde pristaje i trajekt. Baš u tom mestu su smešteni apartmani i hoteli, lekar, taverne, supermarketi i kafići - sve što je potrebno za ugodan boravak.

Ostrvu koje obiluje maslinama i mediteranskim žubnjem, ne manjka ni peščanih plaža. Jedna od njih je i najpoznatija Alikes. Očaravajuća plaža se nalazi na zadnjoj strani Amuljanija i do nje možete stići na dva načina: automobilom iz Hore, ili čamcem oko ostrva.

Euronews Srbija

 

Ostale plaže na ostrvu, kao što su Karagacija, Agios Georgios i Porto Agios, podjednako su poznate i vredne pažnje.

Međutim, ako ste i dalje u potrazi za malo avanture, iz Hore možete sesti na čamac i krenuti put Drenije. Poznata i kao Gajduronisja (Magareća ostrva), još šest nenaseljenih ostrva skriveni su dragulji Halkidikija za koje malo ko zna, a malo ko ih i posećuje. Često se nazivaju i grčkim Maldivima.

Euronews Srbija

 

Ograničeni smeštajni kapaciteti

Do Amuljanija se može stići iz Tripitija, u blizini Uranopolisa, a prelazak na malo ostrvo traje samo nekoliko minuta redovnom linijom trajekta. Vožnja traje maksimalno 15 minuta i košta po putniku 3,5 evra, dok je za decu mlađu od pet godina vožnja besplatna. Za one sa automobilima karta je 10 evra.

Euronews Srbija

 

Cena smeštaja, kao i u ostalim mestima na obali Grčke zavise od mnogo faktora: blizine mora ili plaže, opremljenosti smeštaja, usluge, dostupnosti mesta za parkiranje... Međutim, gostima je dostupan privatni smeštaj u vidu studija i apartmana. Ovakav tip smeštaja je najtraženiji među porodicama koje vole same da organizuju svoje vreme.

Treba znati i da su zbog veličine ostrva smeštajni kapaciteti ograničeni, pa je bolje rezervisati unapred. Cena noćenja za dve osobe u drugoj polovini jula kreće se od 80 evra, pa naviše.

Komentari (1)

Sale

06.05.2023 13:05

Da krene leto ne moram biti u tom drustvu odabranih mogu ja da iznajmim auto u UniRent-u ili Autorent-u pa sa porodicom na letovanje.

Putovanja