Novosti

Zabranjeno kupanje na delu plaže u Nikitiju: "Žao nam je jer smo usred turističke sezone, ali odluka je bila neophodna"

Komentari

Autor: Voria.gr/prevod Tara Tomović

26/08/2023

-

13:25

Zabranjeno kupanje na delu plaže u Nikitiju: "Žao nam je jer smo usred turističke sezone, ali odluka je bila neophodna"
Zabranjeno kupanje na delu plaže u Nikitiju: "Žao nam je jer smo usred turističke sezone, ali odluka je bila neophodna" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti Halkidikija odlučile su da privremeno zabrane, iz razloga predostrožnosti, korišćenje jednog dela plaže u Nikitiju, pošto su, nakon uzorkovanja 9. avgusta rezultati mikrobioloških analiza morske vode bili iznad referentnih vrednosti, što znači da voda nije pogodna za kupanje.

Treba napomenuti da se odluka o zabrani korišćenja kupanja odnosi na deo obale od 100 metara sa obe strane ušća potoka, gde se odlaže prečišćeni tečni otpad Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Nikiti (PPB).

Obalska straža je dobila zaduženje da nadgleda ima li kupača dok ne bude postavljen znak da je kupanje trenutno zabranjeno.

Zamenica guvernera Halkidikija Katerina Zografu izjavila je za Voria.gr da je odluka, iako teška, zbog turističke sezone koja je u toku, ocenjena neophodnom zbog bezbednosti kupača. Prema njenim rečima, problem je nastao zbog kvara u pogonu za prečišćavanje biološkog otpada.

Ona je navela da će od sledeće nedelje biti urađeno novo uzorkovanje morske vode jer su, kako napominje, preduzete korektivne radnje u pogonu za prečišćavanje biološkog otpada, od faze kvara do danas.

"Držaćemo to na oku. U pitanju je deo od 100 metara male površine, desno od luke, na ušću potoka", rekla je ona.

profimedia

 

Ovo nije prvi put da dolazi do kvara u pogonu za prečišćavanje biološkog otpada koji je izgrađen nešto pre 2000. godine. Iako se smatrao važnim projektom za turistički razvoj područja, ispostavilo se da ne može da podnese veću količinu otpadnih voda. S brzim razvojem izgradnje u oblasti i hiljadama posetilaca tokom leta, objekat je počeo sve više da se kvari, izazivajući niz problema iz godine u godinu.

Gradonačelnik Sitonije, Paris Deblas, izjavio je za Voria.gr da je problem u biološkom postrojenju nastao zbog preopterećenja vodom u avgustu i istakao da su "česti nestanci struje" produbili kvar. On dodaje da će od sledeće nedelje biti uzeti novi uzorci vode i da će problem biti rešen, te plaža otvorena za kupanje.

 

Komentari (0)

Putovanja