Oko sveta

Planinske rute, divlje kampovanje i savremeni vozovi: Ovo su najpoželjnije destinacije u Evropi za 2024. godinu

Komentari

Autor: Euronews, Rebecca Ann Hughes

12/11/2023

-

15:10

Planinske rute, divlje kampovanje i savremeni vozovi: Ovo su najpoželjnije destinacije u Evropi za 2024. godinu
Planinske rute, divlje kampovanje i savremeni vozovi: Ovo su najpoželjnije destinacije u Evropi za 2024. godinu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Stručnjaci za putovanja objavili su na sajtu Loneli planet preporuke za destinacije koje će biti atraktivne tokom naredne godine. Rangiranje je podeljeno na pet kategorija i podrazumeva: zemlju, region, grad, ekološku odživost i vrednost.

Naime, poslednje dve kategorije - održiva i vredna kategorija - prepoznaju mesta koja se zapravo fokusiraju na odgovoran i ekološki prihvatljiv turzam, a prema ovom sajtu pet destinacija u Evorpi će imati veliku posećenost sledeće godine, piše Euronews.

Prema proceni stručnjaka, koji vole netipična putovanja, jedna od zemalja koja privlači najveću pažnju je Španija. Kako navode, ona je jedna od najpopularnijih svetskih destinacija za odmor, i opisuju je kao zemlju okupanu suncem, koja razvija strategije za podsticanje putovanja van sezone i promovisanje zanemarenih destinacija.

Takođe Španci ulažu u ekološki prihvatljive oblike transporta, uključujući širenje biciklističkih mreža, prelazak na električne autobuse i pokretanje novih železničkih ruta.

profimedia

 

Valensija, na istočnoj obali Španije, je zelena prestonica Evrope za 2024. zahvaljujući različitim održivim inicijativama, poput prigradskih poljoprivrednih površina, brojnim stazama za pešačenje (čak 30.000 kvadratnih metara javnih površina), kao i brojnim brzim brzim vozovima koji su dobro povezani sa drugim gradovima.

Ukoliko je posetite, savetuju oni, obavezno skrenite kod Jardin del Turija, parka bez saobraćaja stvorenog od gradskog korita reke Turije dugog devet kilometara. Ovde možete da iznajmite bicikl i da obilazite sami ili da se jednostavno pridružiti turi koja je za to namenjena. 

 

Grenland za posebne i nesvakidašnje avanture na ledu

Grenland je dugo privlačio radoznale i neustrašive putnike svojim ogromnim ledenim pokrivačima i pejzažima tundre. 

Turistički odbor Grenlanda (Visit Greenland) radi na problemu sve većeg broja posetilaca. Ovo uključuje osiguranje održavanja i očuvanja prirodnog okruženja i regulisanje turističkih aktivnosti.

Unsplash

 

Kako piše Loneli planet, Grenland je glavna destinacija za posmatranje severnog svetla. Za posebnu avanturu ovaj sajt za putovanja preporučuje dvodnevno kampovanje na drugom najvećem ledenom pokrivaču na svetu koji počinje u Kangerlusuaku, samo nekoliko minuta vožnje.

Vels za divlje šetnje u prirodi

Vels, jedna od prvih zemalja na svetu koja je donela zakon o održivosti, našao se na listi zahvaljujući obnovljenoj železničkoj mreži. Loneli planet hvali ekspanziju zemlje zbog povećanja "mogućnosti istraživanja divljeg, divnog zapada zemlje prilagođene planeti".

Udaljeni nacionalni park Pembrokšir postaje pristupačniji zahvaljujući novim železničkim stanicama kao i brojnim uslugama koje su u planu za glavnu železničku liniju Južnog Velsa početkom 2025. godine.

Takođe možete probati hranu budućnosti na farmi buba "Dr Beinon" u blizini St. Davidsa. U ovom istraživačkom centru i rezervatu prirode nalazi se Grub Kitchen, prvi britanski kafić sa jestivim insektima. Ovde možete naučiti dosta o održivoj hrani i onda gricnuti kolačić od cvrčka ako se usudite.

Portugal za duge staze

Za epsko hodočašće po španskom Santiago de Compostela, šetači mogu da se odluče da ga započnu u Portugalu i da produže svoje putovanje dalje na stazi dugačkoj 620 kilometara.
Portugalski put (Caminho Portugues de Santiago) je slikovito putovanje na koje može da se krene pešaka ili biciklom. Ruta počinje u Lisabonu i prolazi pored romanskih crkava, živopisnih reka i drevnih sela.

Unsplash

 

Takođe, možete da "prenoćite u lokalnim hostelima, da večerate u tradicionalnim restoranima i da obilazite male gradove i vidite kako se bore sa time što su ih mnogi napustili sa željom da žive u većim gradovima", piše sajt za putovanja. 

Baltik za kretanje u prirodi

U baltičkim zemljama naći ćete puteve koje čine ono što bi se moglo smatrati najdužom praksom meditacije u Evropi.

Stručnjaci za putovanja preporučuju posetu peščanim dinama, rekama i jezerima u regionu na putu ka "otkrivanju svog unutrašnjeg ja".

Kako dodaju, mogućnosti su raznolike - zaputite se u Estoniju i posetite njihove predivne pejzaže, Letoniju i šumovitu dolinu reke Gauja, koja je savršena u jesen kada opada lišće.

Komentari (0)

Putovanja