Oko sveta

10 destinacija koje bi svaki strastveni putnik trebalo da iskusi bar jednom u životu

Komentari

Autor: Euronews

10/09/2021

-

20:47

10 destinacija koje bi svaki strastveni putnik trebalo da iskusi bar jednom u životu
10 destinacija koje bi svaki strastveni putnik trebalo da iskusi bar jednom u životu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Mnogima je najveći san u životu obilazak interesantnih destinacija i šetnje po egzotičnim predelima, kao i upoznavanje specifičnih kultura i drevnih gradova.

Mnogi strastveni putnici vode i listu mesta koje bi tokom života želeleli da obiđu, kao i iskustava koje bi "morali da isprobaju".

Bez obzira da li ste u potrazi za odmorom od gradske vreve, bilo da ste željni mora, prirode ili jedinstvenog kulturnog iskustva mogućnosti su gotovo beskrajne.

Izdvajamo deset država koje bi trebalo da se nađu na gotovo svačijoj listi želja.

10. Holandija - San svih baštovana

Velikim ljubiteljima prirode bi manifestacija "Floriade Ekspo" trebalo da se nađe na listi želja za 2022. godinu. Holandska hortikulturna izložba u gradu Almere organizuje se samo jedanput u deset godina.

Zbog zelenila i ekološke održivosti Almere deluje kao grad iz budućnosti. Sastoji se od tri okruga, a svaki od njih tokom festivala će imati svoju temu: zelenilo, hranu, energiju i zdravlje, po čemu će različite biljke biti podeljene.

Unsplash

 

9. Finska - Polarna svetlost

Prirodni fenomen koji bi svakog putnika ostavio bez daha – polarna svetlost, relativno često može da se vidi na noćnom nebu iznad Finske, pre svega tokom zimskih meseci.

Soba sa staklenim krovom povećava šanse turistima da ugledaju neobično zeleno svetlo, a ova zemlja srećom ne oskudeva u takvim smeštajima.

Pixabay

 

8. Japan - Noćni festival Jomatsuri

Japan je država koja zaista nudi brojne interesantne kulurološke programe. Između ostalih, takav je i noćni festival Jomatsuri koji se svake godine obeležava 2. i 3. decembra.

Običaj velikih marioneta koje se kreću i igraju ulicama Tokija potiče još iz 17. veka, dok je vatromet nedavno uveden u program.

Prelazak iz zime u proleće važan je momenat u japanskoj kulturi, te svi turisti ne žele da posete tu zemlju tokom zime već na proleće kada mogu da uživaju u prizoru ružičastih cvetova trešnje.

Takođe, hrabriji u Japanu mogu da isprobaju lokalne delikatese, poput jela hida-giu, odnosno japansku govedinu, koja se smatra jednim od najkvalitetnijih mesa na svetu.

profimedia

 

7. Australija - Izlazak sunca kod peščane stene

Australija je možda dom najlepših prirodnih prizora na svetu, a gotovo u samom centru tog ostrva nalazi se Dolina svetlosti i Stena Urulu, odnosno Ers rok.

Svi putnici koji porane, mogu da posmatraju pejzaž poput umentičke slike. Gledanje sunca kako osvetljava Uluru u zlatnoj nijansi nezaboravno je iskustvo.

U blizini takođe možete da obiđete klisuru Valpa, veoma značajnu geološku i kulturalnu lokaciju sa bogatom istorijom.

Pixabay

 

6. Nemačka – Najintenzivniji verski ritual

U bavarskim Alpima, tačnije u regionu Obermargau, odvija se jedan od najintenzivnijih verskih rituala na svetu pod nazivom "Strastvena igra".

Meštani predstavljaju dramatičnu smrt Isusa Hrista, kao i savez koji je sklopljen sa Bogom u 17. veku, a to je neponovljivo iskusvo.

Predstave će se odigravati od 14. maja do 2. oktobra 2022. godine.

U toj regiji takođe vredi postetiti katoličku crkvu svetog Petra i Pavla iz 18. veka.

Pixabay

Crkva cvetog Petra i Pavla u Obermargau

5. Tanzanija – Safari tokom velike seobe

Pokrajina Tanzanije Serengeti najbolja je za posmatranje divljih životinja. Ovo je dom najvećeg godišnjeg spektakla u svetu divljine – velike seobe životinja, koja se održava između jula i novembra svake godine.

Ovde putnici mogu da slušaju lokalne priče o tome kako preko milion gnuova godišnje pređe reku Maru u potrazi za zelenim pašnjacima i uživaju u specijalitetima.

Pešačka tura kroz obradiva zemljišta, lokalne marketa i škole Mto va Umbu je savršen način da se upije kultura i duh zajednice. Turisti mogu da posmatraju pripremu lokalnog piva od banana, kao i da ga sami probaju. Tokom vožnje kroz Nacionalni park Lake Maniara posetioci mogu da uoče lavove.

Unsplash

 

4. Kostarika – Posmatranje beba kornjača

Putnici koji posete Kostariku u periodu od jula do septembra mogli bi da svedoče neverovatnom trenutku kada se bebe kornjače izležu iz jaja na plaži.

Kostarika se inače smatra mestom gde je rođen eko-turizam. Preko 25 odsto teritorije je zaštićeno nekim nacionalnim parkom ili rezervom.

Unsplash

 

3. Kanada – Savari tundrom i polarni medvedi

Lutajte velikim kanadskim severom na safariju kroz pejzaže tundre i potraga za polarnim medvedima mogu predstavljati nezaboravnu avanturu za sve putnike.

Svi koji krenu na celodnevni izlet kroz područke Čerčil Vajdlajf, mogu da vide artičku lisicu, ptarmigana i druge pod-arktičke životinje u njihovom prirodnom staništu.

Pored toga, turisti mogu da isprobaju i vožnju sankama koje vuku psi. 

Unsplash

 

2. Turska – Letenje iznad Kapadokije

Dovoljno je samo posetiti Festival u Kapadokiji u aprilu i videti nebo ispunjeno plutajućim šarenim balonima, međutim, uzleteti na jednom od njih i posmatrati dreni grad iz ptičije perspektive je zaista nezaboravno iskustvo.

Turisti koji posete Kapadokiju obično uživaju u autentičnoj turskoj gastronomiji, dok svakodnevno posmatraju neverovatne stenovite pejzaže iz hotelskih soba uklesanih u stenu.

Unsplash

 

1. Antarktik – osvajanje sedmog kontinenta

Pravi avanturisti koji voje da putuju kao ekspeditori, verovatno sanjare o tome da jednog dana zaplove u ledene vode, posmatrajući pejzaže Antartika.

Do Antartika obično vode kruzeri iz Južne Amerike, koji prvo prolaze kroz kanal Bigl, a zatim plove okeanskom stazom Čarls Darvin.

Na ovom kontinentu, skoro dvostruko većem od Australije, ne postoji signal za mobilni telefon, nema bankomata, nema turista, ni prodavnica suvenira, ali zato posetioci mogu da vide potpuno jedinstvene predele – u okviru putovanja ljudi obično vide pingvine, a velike su šanse da ćete iz broda ugledati i kita.

Pixabay

 

Komentari (0)

Putovanja