Oko sveta

Digitalna detoksikacija: Lista najboljih mesta za beg od mobilnih telefona i modernog sveta

Komentari

Autor: Euronews

03/09/2021

-

06:53

Digitalna detoksikacija: Lista najboljih mesta za beg od mobilnih telefona i modernog sveta
Digitalna detoksikacija: Lista najboljih mesta za beg od mobilnih telefona i modernog sveta - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Moderno vreme i savremeni način života doveli su do toga da većina ljudi sate provode ispred računara. Studijama se došlo do podataka da oko 60 odsto korisnika pametnih telefona proverava svoje naloge na društvenim mrežama pet minuta pre nego što ode na spavanje i 30 minuta posle buđenja. 

Stoga ne čudi da mnogi od nas traže odmor od interneta time što se diskonektuju kada putuju. Potreba za odmorom od interneta je tolika da je termin “digitalna detoksikacija“ sada deset puta popularniji nego pre deset godina. 

Ali gde otići i pobeći od telefona?

Studija koju je sproveo Upswitch izdvojila je najbolje destinacije za digitalnu detoksikaciju koristeći faktore kao što su brzina interneta i konektivnost, šta biste mogli tamo da radite, gde da odsednete i koliko je udaljen najbliži grad. 

Sledi lista najboljih destinacija na kojima možete da se “isključite“.

10. Gros Pajton, ostrvo Sveta Lucija

Unsplash

 

Ova dva vulkanska vrha uzdižu se više od 700 metara iznad ostrva Sveta Lucija u Karibima.

Okružuju ih topli izvori, mineralima bogato blato i bujna šuma. Postoji nekoliko načina da posetite ove poznate vrhove, jedan je pešačenje, dok možete da odaberete i plovidbu kroz tirkiznu vodu koja okružuje ostrvo. 

Koralni grebeni prekrivaju više od 60 odsto mora oko ostrva što daje ljubiteljima vodenih sportova šansu da uživo vide više od 200 morskih vrsta. Sa najslabijim internetom, jedini izbor će vam biti da uživate u okolini. 

9. Maču Pikču, Peru

Unsplash

 

Maču Pikču se nalazi na četiri sata udaljenosti od najbližeg grada Kuska i do njega se, kada je u pitanju naša lista, najduže putuje. 

Grad Inka iz 15. veka nalazi se na 2.430 metara nadmorske visine u centralnom delu tropske planinske prašume. Na istočnim obroncima Anda, okružen je brojnim vrstama biljaka i divljih životinja.

Uz veliku ponudu prirodnih i istorijskih aktrakcija koje mogu da se razgledaju, to je više nego dovoljan razlog da se zabavite dok ste odvojeni od sveta. 

8. Moherske litice, Irska

Unsplash

 

Spektakularan pogled na Atlantski okean i Aranska ostrva čini Moherske litice jednom od najpoželjnijih turističkih destinacija u Irskoj. Prirodna lepota dugo je bila inspiracija za muzičare, umetnike i pesnike. 

Idealno je mesto i za digitalnu detoksikaciju ako želite da ostanete blizu civilizacije, jer se nalazi na samo 18 minuta od najbližeg grada Lahinča.

7. Nacionalni park Banf, Kanada

Unsplash

 

Nacionalni park Banf dom je 1.600 kilometara dugih staza za pešačenje koje je najbolje obići od jula do sredine septembra.

Ukoliko ne volite da pešačite, ovde možete da se bavite i drugim aktivnostima kao što su skijanje, pecanje, klizanje na ledu, jahanje konja i posmatranje životinja u divljini. 

6. Pamukale (Pamučni dvorac), Turska

Unsplash

 

Termalni bazeni u Pamukalu smatraju se jednim od najlepših mesta na svetu. Zovu ih i Pamučni dvorac jer ima mnogo svetlih belih krečnjačkih terasa koje privlače posetioce hiljadama godina.

Ovaj deo sveta odlikuje umerena klima tokom cele godine što je čini idealnim mestom za digitalnu detoksikaciju i beg od hladnoće.

5. Ostrva Galapagos, Ekvador

Tanjug AP/Galapagos National Park via AP

 

Ova grupa od 19 ostrva nalazi se na 1.000 kilometara od obale Južne Amerike. Da bi došli do najbližeg grada Gvajakvila, morali biste da putujete gotovo tri sata. Ovo izuzetno izolovano mesto odlično je da se isključite iz svega, dok ljubitelji divljih životinja mogu da posmatraju vrste kojih nema u drugim delovima sveta, kao što su džinoske kornjače, iguane i pingvini.  

4. Kapadokija, Turska

Unsplash

 

Ovaj centralni deo Turske poznat je po svojim bajkovitim pejzažima, podzemnim gradovima i neobičnoj geologiji.

Ni to nije sve što treba videti. Stotine balona sa toplim vazduhom poleće svakog jutra pri izlasku sunca pružajući posetiocima priliku da dolinu posmatraju iz vazduha.

Nepostojanje divljih životinja u ovom kamenitom pejzažu znači da je balonima dozvoljeno da se spuštaju i prelaze preko vrhova kamenih formacija Kapadokije. 

3. Zaliv Halong, Vijetnam

Unsplash

 

Mala ostrva i visoki stubovi od krečnjaka uzdižu se iznad vode u Tonkinskom zalivu i tako stvaraju jedinstveni pejzaž u zalivu Halong.

Najbolje je posmatrati ih sa vode, stoga najveći broj turista stiže kruzerima koji često staju kako bi putnici mogli da plivaju u zalivu.

Za avanturiste, kajakaške ture nude drugačiju perspektivu i način da pobegnu od gomile turista.

2. Kabo San Lukas, Meksiko

Unsplash

 

Kabo San Lukas koji je udaljen na sat vremena od najbližeg grada nudi vam priliku da se na trenutak odvojite od sveta. Na najjužnijoj tački meksičkog poluostrva Baha, ovo mesto nudi  predivnu obalu u kojoj možete da uživate. 

Mnogi posetioci ovde dolaze brodovima iz Pacifičkog okeana kako bi mogli da posmatraju grbave kitove i delfine. Ljubitelji sportova mogu da uživaju u ronjenju i ronjenju na dah.

1. Provansa, Francuska

Unsplash

 

Karakterišu je predivna polja lavande, suncokreta i drveća masline. Provansa je poznata i po mirnom načinu života. Na vrhu liste se našla zbog neverovatnog izbora gde da odsednete.  Na raspolaganju vam je više od 14.000 mesta za smeštaj. 

Posetioci tokom boravka imaju na raspolaganju više od 2.000 atrakcija koje mogu da posete. 
Nećete biti u iskušenju da se vratite u brzi tempo svakodnevnog života ni sa brzinama interneta nižim od proseka, kao i činjenicom da se na pola sata vožnje nalazi najbliži grad.

Komentari (0)

Putovanja